Počinju prijemni za specijalizovane srednje škole

01/06/2015 09:51

Počinju prijemni za specijalizovane srednje škole

Prijemni ispiti za specijalizovane srednje škole održavaće se do 9. juna. Među specijalizovanim srednjim školama nalaze se muzičke i baletske škole, matematičke i filološke gimnazije i umetničke škole.

Od školske 2015/2016. godine, među specijalizovanim srednjim školama nalazi se još jedna – Zemunska gimnazija u kojoj će biti otvoren novi smer – za učenike talentovane za fiziku. Ovo odeljenje će upisati 22 učenika.

Proveru znanja i veština već su prošli kandidati za odeljenja u školama u kojima se deo nastave održava na stranom jeziku. Nakon njih, prijemni ispit će polagati učenici muzičkih i baletskih škola – od 4. do 6. juna.

Đaci koji su konkurisali za upis u Matematičku gimnaziju u Beogradu, prijemni ispit će polagati 6. juna, a za jedno mesto u ovoj gimnaziji prijavila su se tri učenika. Posle učenika talentovanih za matematiku, prijemni će polagati talentovani fizičari.

Prijemni ispit u filološkim gimnazijama i filološkim odeljenjima trajaće dva dana – 6. i 7. juna. Istog datuma biće prijavljivanje za Sportsku gimnaziju i sportska odeljenja.

Preliminarni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni 10. i 11. juna, nakon čega sledi period za žalbe, dok će se na konačne rezultate čekati do 12. juna.

Za upis u srednje škole, ove godine predviđeno je 75.000 mesta, od čega mesta u specijalizovanim srednjim školama čine 3,5 odsto.

Učenici koji se upisuju u specijalizovane srednje škole u obavezi su da polažu i završni ispit, jer im se u bodove za upis računaju i bodovi sa testova koji čine malu maturu. Pored bodova sa završnog ispita, računaće se i bodovi koje će dobiti na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda.

Svi učenici osmog razreda u obavezi su da polažu završni ispit, a učenici koji upisuju specijalizovane škole, po pravilu, teško da mogu biti eliminisani zbog lošeg rezultata na završnom ispitu, ukoliko prijemni dobro urade.

01/06/2015 09:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga