Proba male mature: Pokazatelj spremnosti osmaka

18/04/2016 13:35

Proba male mature: Pokazatelj spremnosti osmaka

Polaganje male mature predstavlja zvanično završavanje osnovnog obrazovanja, a rezultat položenih testova predstavlja jedan od ključnih kriterijuma za dalji nastavak školovanja.

Prethodne godine je malu maturu polagalo 65.229 učenika osmih razreda u osnovnim školama u Srbiji koji su nastavu pohađali na srpskom jeziku, kao i 3.190 pripadnika nacionalnih manjina koji su osnovno obrazovanje završili na svom maternjem jeziku.

Proba male mature – 2017

Od kada je uvedena mala matura, svi učenici osmog razreda moraju da izađu na polaganje. Prošle godine je 70 osmaka predalo poptuno prazne testove – što je takođe bilo dovoljno da “polože” malu maturu.

Testovi pripreme za polaganje male mature!

Ove godine bi to mogao biti veliki problem, pošto je uvedeno pravilo da ni jedan učenik neće moći da upiše četvorogodišnju srednju školu ukoliko na kraju osnovnog obrazovanje ne bude imao 50 bodova – koji se “skupljaju” sabiranjem bodova koji se dobijaju na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, i bodova dobijenih polaganjem testova na maloj maturi.

Samo jedan novi obrazovni profil ove godine!

Nakon probe male mature, koja se održala 15. i 16. aprila u većini osnovnih škola u Srbiji, testovi neće biti objavljeni najmanje nedelju dana posle testiranja, zbog vanrednog termina za testiranje učenika koji nisu bili u mogućnosti da se testiraju u ovom terminu.

Škole koje zbog unapred određenog Godišnjeg plana 15. i 16. aprila nije mogla da se održi simulacija male mature – probu završnog ispita održaće u periodu od 18. do 22. aprila 2016. godine.

Pogledajte šta je to sve novo na polaganju male mature ove godine!

Pored testa iz srpskog i matematike, kao deo male mature je i polaganje kombinovanog testa koji se sastoji od gradiva iz pet predmeta – hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Postoji mogućnost da će se ove godine na kombinovanom testu naći više pitanja nego prethodne godine – kako bi učenici imali priliku da pokažu što više svog znanja – dok će bodovanje testa ostati isto – sva tri testa nose po maksimalnih 10 bodova.

Završni ispit za učenike osmog razreda biće organizovan od 15. do 17. juna 2016. godine.

18/04/2016 13:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga