Somborski srednjoškolci vežbaju u sali sa azbestnim zidovima

25/11/2014 16:00

Somborski srednjoškolci vežbaju u sali sa azbestnim zidovima

Sala za fizičko vaspitanje u Srednjoj tehničkoj školi u Somboru obložena je i pokrivena azbestnim pločama, a njena rekonstrukcija košta 10 miliona dinara.

Građevinska inspekcija koja je obišla školu došla je do konstatacije da je potrebno hitno rekonstruisati salu zbog stanja objekta i vrste materijala od kojeg je sala izgrađena 1976. godine.

Sekretar škole Mile Morić kaže da u sali dnevno vežba oko 500 učenika i pritom rizikuje da udiše azbestnu prašinu jer su mnogi zidovi popucali.

Direktor škole Janoš Horvat kaže da već imaju i projekat i garancije Gradskog veća za sufinansiranje, ali već nekoliko godina pokušavaju da obezbede sredstva iz pokrajinskih izvora, ali uzalud.

Udisanje azbestne prašine povećava rizik od nastanka raka pluća i plućne maramice, upozorila je dr Dragoslava Čubrilo iz Centra za higijenu i humanu ekologiju.

U Somboru se nijedna vlast nije bavila ovim problemom iako su iz škole to već nekoliko puta tražili. Sekretar kaže da odustanak nije opcija, a organizovaće se i potpisivanje peticije.

Profesorica fizičkog Ana Đanić kaže da se ćuti i radi jer boljih uslova nema, a srećni su što imaju i takvu salu jer neke srednje škole nemaju salu uopšte.

Ukoliko korišćenje sale ugrožava zdravlje dece, spremni smo da za časove fizičkog vaspitanja obezbedimo besplatne termine u obližnjoj sali za fiskulturu u Sportskom centru “Soko” – rekao je Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave i predsednik Skupštine grada.

Izvor: Blic

25/11/2014 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga