Da li se skraćenice pišu sa ili bez tačke?

21/11/2021 15:53

Da li se skraćenice pišu sa ili bez tačke?

Ukoliko niste sigurni kako se piše koja skraćenica, ili vam samo treba podsetnik, u nastavku ćete naći kratki vodič kroz ovu oblast pravopisa.

Skraćenice nastaju skraćivanjem pojedinih reči, spajanjem početnih slova ili grupe slova pojedinih višesložnih naziva. Neke od njih imaju na kraju tačku, a neke ne. Nakon skraćenica upotrebljavaju se znaci interpunkcije bez dodatnog uprošćavanja.

U srpskom jeziku postoje dve vrste skraćenica:

1. One koje nastaju skraćivanjem reči, u čitanju se izgovaraju potpuno, kao da nisu skraćene. I one se međusobno razlikuju, a najčešće se upotrebljavaju sledeće:

1) skraćenice kod kojih se skraćivanje označava tačkom, na primer: br. (broj), str. (stranica), mn. (množina), uč. (učenik), prof. (profesor), god. (godina), tur. (turski), npr. (na primer), tzv. (takozvani), itd. (i tako dalje), tj. (to jest);

2) skraćenice koje se pišu bez tačke:

– za merne veličine, na primer: l (dužina), t (vreme), m (masa), V (zapremina);

– za merne jedinice, na primer: m (metar), s (sekunda), kg (kilogram), L (litar);

– za novčane jedinice, na primer: USD (američki dolar), GBP (britanska funta), JPY (japanski jen);

Pošto su to međunarodne skraćenice uvek se pišu latinicom.

3) bez tačke se pišu i skraćenice koje sadrže prvo i poslednje slovo reči, na primer: mr (magistar), dr (doktor), gđa (gospođa), gđica (gospođica).

2. Skraćenice koje su nastale od prvog slova ili sloga svake reči u višesložnim izrazima (složene skraćenice) čitaju se različito:

1) neke se čitaju potpuno kao da su svi delovi reči napisani, a pišu se bez tačke, na primer: OŠ (Osnovna škola), UN (Ujedinjene nacije), VPŠ (Viša poslovna škola);

2) neke postaju reči (imenice), pa se čitaju kao skraćenice i menjaju po padežima, na primer: IMT (Industrija mašina i traktora) – iz IMT-a, radio je u IMT-u;

3) skraćenice preuzete iz stranih jezika pišu se i čitaju kako se izgovaraju i menjaju se po padežima, na primer: Unesko – Uneskov program, Unicef – od Unicefa.

Izvor: opsteobrazovanje.in.rs

21/11/2021 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga