Lepe vesti: povećan broj učenika romske nacionalnosti koji završavaju srednju školu

11/04/2022 11:17

Lepe vesti: povećan broj učenika romske nacionalnosti koji završavaju srednju školu

Ovo su najznačajniji efekti mera koje je preduzelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u obrazovanju dece i učenika romske nacionalnosti.

Obuhvat romske dece je povećan sistemom obrazovanja i vaspitanja, a zabeležen je i porast broja učenika koji upisuju i završavaju srednju školu. Indikativno je i smanjeno odustajanje od obrazovanja i sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja.

Pripremni predškolski program pohađa 80 odsto dece romske nacionalnosti, 85,4 odsto upisuje osnovnu školu.

Međunarodni dan Roma se obeležava danas, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviće sa merama podrške romskoj zajednici – afirmativnim upisom u predškolske ustanove i upisa u osnovnu školu bez dokumenata, kao i kroz stipendije i afirmativnu meru upisa u srednju školu i visokoškolske ustanove čiji osnivač je Republika Srbija.

Za poslednjih pet školskih godina ukupno je dodeljeno više od 6000 stipendija romskim učenicima, od čega je 65% devojčica;

Pored stipendija, kao značajan podsticaj ostajanja u sistemu obrazovanja je i mentorska podrška i angažovano je 200 mentora, takođe, kao mera podrške obrazovanju Roma su i pedagoški asistenti, njih 250 koji pružaju pomoć i dodatnu podršku deci i učenicima romske nacionalnosti, kao i nastavnicima, vaspitačima, stručnim saradnicima i roditeljima.

Za pedagoške asistente obezbeđena je IT oprema, a obuka za rad pedagoških asistenata, koju je pripremilo Ministarstvo sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja biće organizovana od ponedeljka 11. aprila.

Sa ovim Zavodom kreirano je Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja. Akreditovana su četiri programa i sprovedene obuke za jačanje kapaciteta preko 2000 zaposlenih u obrazovanju za prevenciju osipanja, aktivnosti na uključivanju i učešću sve dece i učenika kroz obrazovanje.

Izuzetno je važno da sve mere koje se preduzimaju kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou budu koordinisane, sinergijske i u cilju dostizanja što višeg nivoa obrazovanja svakog učenika u Republici Srbiji.

11/04/2022 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga