Tri načina da poboljšate pamćenje

10/10/2014 08:41

Tri načina da poboljšate pamćenje

Kada na kontrolnom ili pismenom zadatku ispisujete informacije koje vam je profesor predavao nedeljama, pamćenje postaje veoma važno. Ovde ćemo navesti tri načina da poboljšate vaše pamćenje. 

1. Ukoliko je nešto važno, zapišite.

Većina učenika zaista puno dobije zapisivanjem bitnih podataka. Podatke koje u ovim situacijama prikupite jedan su od ključnih alata za pripremu kontrolnih i pismenih zadataka. Jako teško ćete nešto zapamtiti ako samo jednom pročitate.

Zapisivanje podataka na papir na neki način čini da pamtite stvari bolje. Sam proces zapisivanja čini da se informacija bolje “zalepi” u vašem mozgu.  Sve što smatrate da bi moglo da se nađe na pismenoj proveri, zapišite.

2. Bitne činjenice i kartice.

Što se tiče pamćenja onih najbitnijih činjenica i definicija, najbolja metoda za pamćenje su kartice. Ništa ne može da zameni ovaj metod kada u toku učenja dođete do definicija koje morate znati od reči do reči ili formula koje morate zapamtiti.

Ovo je takođe i veoma precizan metod, jer nakon učenja sa ovih kartica koje obično imaju kratak ali bitan sadržaj nećete se premišljati ili govoriti “Da, možda znam ovo”, jer ćete prosto nakon ovog metoda ili znati definicije ili ne. Takođe možete i vršiti eksperimente sa karticama. Na primer, uzmite i bojite kartice u različite boje i povežite definiciju sa bojom dok budete učili i možda će vam biti lakše da ih zapamtite.

3. Razgovarajte sa nekim o gradivu.

Što se tiče učenika, postoje grupe ljudi kojima je dovoljno da nešto pročitaju ili čuju jednom i zapamtili su i shvatili suštinu. Sa druge strane postoje i grupe koje se nikako neće setiti nečega što su pročitali ili zapisali pre nedelju dana. Zbog ovoga je veoma bitno da sa nekim raspravljate i razgovarate o tome šta ste učili.

Na primer, nakon što ste završili sa učenjem bilo bi odlično kada biste mogli da se tada nađete sa nekim i zajedno isčitavate beleške. Ovo može biti od velikog značaja za čuvanje informacija u vašem mozgu. Ukoliko naiđete na neko teže pitanje u toku pismene provere, možete se prisetiti situacije kada ste sa drugom raspravljali o temi vezanoj za to isto pitanje i prisetiti se detalja i činjenica. Ukoliko raspravljate sa nekim o temi iz gradiva mnogo ćete se lakše setiti tog razgovora nego da ste isčitali pasus negde u knjizi.

10/10/2014 08:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga