Prijava za takmičenje “Upali lampicu”

09/03/2016 11:34

Prijava za takmičenje “Upali lampicu”

Učenici i učenice osnovnih i srednjih škola mogu se prijaviti za učešće na takmičenju “Upali lampicu” sve do 15. aprila 2016. godine.

Takmičenje organizuje Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je otvorio i konkurs za prijavu.

Cilj takmičenja “Upali lampicu” je da mladi ljudi kroz uzbudljiv zadatak pravljenja Rub Goldbergove mašine “Lančane reakcije” koju pokreću serije fizičkih reakcija, pokažu svoju kreativnost i timski duh.

Za učestvovanje na takmičenju potrebno je napraviti mašinu koja radi bez ljudske intervencije od samog pokretanja prve reakcije, pa sve do završetka poslednje.

Izgradnja mašine pokazaće kreativnost i poznavanje osnovnih fizičkih principa učesnika takmičenja. Krajnji cilj je da se upali lampica.

Na takmičenju mogu učestvovati timovi od pet članova koji će zajedno kreirati mašinu, a za takmičenje je potrebno nepraviti video snimak svoje lančane reakcije i to tako da bude urađen u jednom kadru – kako bi kamera sve vreme snimala ono što se dešava.

Prijavljivanje za takmičenje vrši se popunjavanjem obrasca koji se nalazi ovde.

Stručni žiri sastavljen je od profesora Prirodno-matematičkog fakulteta koji će ocenjivati video snimke koje timovi budu slali.

U najuži izbor ulazi pet najboljih – najkreativnijih, najduhovitijih, najsloženijih i najspektakularnijih koji će biti prikazani na fakultetu, nakog čega će biti odabran pobednik.

Najbolje plasirane ekipe učenika biće nagrađene, dok će pobenik takmičenja biti predstavljen i na Festivalu nauke u Novom Sadu.

Više informacija o takmičenju “Upali lampicu” nalazi se na zvaničnom sajtu ili slanjem mejla na adresu [email protected].

09/03/2016 11:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga