Najstarija obrenovačka škola opet radi

23/10/2014 16:03

Najstarija obrenovačka škola opet radi

Najstarija obrazovna ustanova u Obrenovcu, osnovana 1824. godine, Prva obrenovačka škola, koja je stradala u poplavama ove godine, danas je opet počela da radi.

Škola je obnovljena sredstvima Fondacije Ana i Vlade Divac, a podršku su pružili i poljski i nemački donatori. Školu je otvorio ministar prosvete Srđan Verbić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici donatora.

Školu pohađa 620 šaka, a ministar i gradonačelnik izrazili su zadovoljstvo što je rekonstrukcija škole u koju je uloženo 87.000 evra završena.

Mali je istakao da su posle poplava prioritet bili zbrinjavanje ljudi i obezbeđivanje krova nad glavom za ljude, kao i obnavljanje uništenih dobara, ali i rekonstrukcija obrazovnih ustanova i vrtića.

On je dodao da mu je drago što je zgrada, uprkos svojoj starosti, izdržala poplavni talas i podsetio da je u školi predavala i Desanka Maksimović, te da sada ona sjaji punim sjajem.

Verbić je rekao da je škola u potpunosti rekonstruisana, te da se nada da će i na ostalim obrazovnim ustanovama uspeti isto to.

Stari deo zgrade obnovljen je iz sredstava Fondacije Ana i Vlade Divac kroz Program razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova Poljske i organizacije “Poljska humanitarna akcija”.

Novi deo je obnovljen uz pomoć donacija nemačke kompanije “TimoCom” i nemačkog transportnog udruženja “Die Transport Botsćafer”.

Izvor: B92

23/10/2014 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga