Škole u dugovima u Smederevskoj Palanci

15/10/2014 12:20

Škole u dugovima u Smederevskoj Palanci

Od četrnaest škola u Smederevskoj Palanci, samo jednoj nije blokiran račun, a ostalima jeste, i to uglavnom zbog duga za struju.

Stanje Mašinsko-elektrotehničke škole “Goša” u Smederevskoj Palanci je poprilično loše – sala za fizičko prokišnjava i više ni ne liči na sportski objekat. Škola nema novca za popravku, kao ni opština, a i da neko hoće da donira, ne može – račun škole je blokiran već godinu i po dana zbog duga EPS-u.

Ovakvo stanje nije samo u ovoj školi – u sličnim situacijama su i druge osnovne i srednje škole u opštini Smederevska Palanka. Od četrnaest škola, samo jednoj račun nisu blokirali poverioci, uglavnom EPS zbog duga za električnu energiju.

Škole iz opštinskog budžeta dobijaju novac za sve svoje troškove, od kreda do prevoza đaka i zaposlenih, pa do grejanja. Prethodnih nekoliko godina su ta sredstva uplaćivana ili u malim količinama ili nisu uopšte, jer kako kažu, nije bilo dovoljno novca.

Pored škola, i račun opštine je 50%, sa manjim ili većim prekidima, bio u blokadi skoro tri godine. Iako je državna revizorska institucija podnela prijave protiv lica odgovornih za ovo stanje, to nije neka uteha školama u kojima je stanje kakvo jeste.

Nadležni u opštini rekli su da će se konsultovati sa školama prilikom izrade budžeta za narednu godinu da bi se utvrdili prioriteti.

Izvor: RTS

15/10/2014 12:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga