Nastavnici ne znaju kako da se nose sa nedisciplinom

25/07/2014 07:20

Nastavnici ne znaju kako da se nose sa nedisciplinom

Konflikt i obračun u OŠ “Branko Radičević” u Aleksandrovu i dalje nije u potpunosti ispitan. Navodno je profesor ošamario iz sve snage učenika osmog razreda, nakon što ga je ovaj poprskao vodom iz flaše.

Ovaj slučaj se još uvek ispituje, dok je disciplinski postupak pokrenut ne samo protiv profesora nego i učenika. Ovim postupkom se ukazuje na to da se u školi pretpostavlja da je moguće da je krivice bilo sa obe strane.

Bez obzira šta se ustanovi da je istina, ovakvi slučajevi nasilja u školama su prilično delikatni i osetljivi. Nastavnici ne bi smeli da primenjuju bilo kakav vid nasilja nad detetom jer se samim tim podleže krivičnoj odgovornosti. U ovakvim situacijama odgovornost je na policiji i tužilaštvu da preduzmu potrebne mere.

U obrnutoj situaciji, tačnije da je maloletni učenik počinio nasilje nad nastavnikom, sve bi bilo regulisano posebnim zakonom. Glavni problem je, što trenutno nisu propisani koraci kojima bi se vodili prosvetni radnici u slučaju da budu izloženi nasilju đaka. Nažalost, te situacije se ponavljaju u različitim školama.

Kada jasni koraci budu utvrđeni, prosvetni radnici će znati šta da preduzmu u slučaju da ih đak napadne na bilo koji način.

25/07/2014 07:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga