Napravite plan učenja u 4 koraka

23/10/2014 16:03

Napravite plan učenja u 4 koraka

Došlo je vreme da napravite plan učenja za ovu školsku godinu. Kontrolni i pismeni zadaci su sve bliže.

Ukoliko ste imali problema sa planom rada i učenja tokom proteklih godina, ili ste novi srednjoškolac i niste sigurni kako da se organizujete preporučujemo vam da pogledate ovaj primer plana rada.

1. Planirajte sve unapred.

Uvek beležite datume ili okvirne periode kontrolnih i pismenih zadataka. Ovu belešku zalepite na zid u vašem radnom prostoru, kako bi uvek bili svesni koliko vremena vam je preostalo do naredne pismene provere.

2. Nemojte zaostajati za gradivom.

Ako imate običaj da odlažete svoje obaveze, krajnje je vreme da se rešite ove loše navike. Gomilanje gradiva je nešto najgore što vas može zadesiti u toku školske godine. Ovakve situacije se uglavnom dešavaju kada naletite na gradivo koje vam je nejasno i automatski ga ostavite sa strane za kasnije. Ne dozvolite da vam se ovo dešava.

Ukoliko imate problema sa gradivom dajte sve od sebe da ga savladate u startu. Ako ne možete sami, zatražite pomoć od ukućana ili drugova. Razvijanjem ovakve radne navike zauvek ćete se rešiti situacija u kojima ste morali kampanjski da učite i da se borite sa velikim brojem različitih oblasti u kratkom vremenskom periodu.

3. Postavite sebi realne ciljeve.

Ako ste odličan učenik ne postoji razlog da ne nastavite istim ritmom, ali ukoliko vam petice deluju kao neostvariv cilj, nemojte se stresirati. Svi smo mi dobri u različitim stvarima i sve dok ima prostora za napredak u vašem radu i naravno, dokle god ulažete trud da se poboljšate, nastavljaćete da pozitivno iznenađujete sebe i ljude u vašoj okolini.

Petice ne moraju biti imperativ. Najvažnije je da ostvarite ciljeve koje ste sebi zacrtali i ako je to ono što najbolje u tom trenutku možete i umete, smatrajte da ste napravili uspeh. Da bi sve ovo bilo efektno, najvažnije je da ne potcenjujete sebe i svoje sposobnosti kada postavljate ciljeve. Samo budite realni i vredni i vremenom ćete osetiti pozitivne efekte ove metode.

4. Držite se svoje rutine.

Pridržavanje dnevne rutine je nešto što svi odlični učenici imaju zajedničko. Naravno da ne mogu svi učenici biti odlični, ali bi bilo pametno ugledati se na njihov način izvođenja dnevnih obaveza. Za ovakav poduhvat, bilo bi preporučljivo da napravite svoj nedeljni raspored u kome će akcenat biti stavljen na aktivnosti u toku radne nedelje.

Svi mi se mnogo bolje držimo zadataka koji su negde zapisani na rasporedu nego onih koje pamtimo. Kada ste unapred isplanirali vreme za izradu domaćeg zadatka nemate izgovor da ga ne uradite. Svaki dan radite po malo i lakše će vam biti da ovladate gradivom nego da radite kampanjski, pod pritiskom.

Ukoliko se budete držali ovih smernica, bićete prijatno iznenađeni učinkom na kraju školske godine.

23/10/2014 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga