Koji jezici se uče u školama u Srbiji

17/11/2014 17:06

Koji jezici se uče u školama u Srbiji

Poslednjih nekoliko godina najpopularniji strani jezik u osnovnim i srednjim školama u Srbiji bio je nemački, koji uči oko 90.000 đaka.

Engleski jezik se nije računao jer je on prvi strani jezik koji se u svim školama uči od prvog razreda. Drugi strani jezik uči se od petog razreda osnovne škole, a u tu kategoriju spadaju nemački, francuski, ruski, italijanski i španski. Poslednjih nekoliko godina đaci uglavnom biraju nemački, pa ga zbog brojnih zahteva roditelja uvode i škole koje ga do sada nisu imale u nastavnom planu.

Natalija Matić, direktorka OŠ “Veselin Masleša” u Beogradu, kaže da se u ovoj školi kao drugi strani jezik oduvek učio ruski, ali da su sada uveli i nemački zbog velikog interesovanja roditelja, koji smatraju da je ovaj jezik perspektivan i žele da ga dete uči još u osnovnoj školi.

Nemački je opšteprihvaćen i u većini srednjih škola. Nastavnicima tu ništa nije čudno jer kažu da se đaci često odluče za dalje školovanje u Nemačkoj ili se tamo zaposle.

statistika

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da neki roditelji bukvalno zahtevaju da im dete uči nemački zbog široko rasprostranjene nemačke privrede u Evropi. Najveća pomama za nemačkim je u medicinskim školama i tehničkim poput građevinske, prvenstveno zato što se ti obrazovni profili traže u toj zemlji.

Nekada je na mestu nemačkog bio francuski, a sada je popularnost počela da mu opada. Tako je i interesovanje za ruski poraslo kada je bila aktuelna odluka o početku izgradnje deonice gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju, ali je brzo i nestalo.

Dosta roditelja je tražilo da im deca uče i turski i kineski, i dok se o uvođenju turskog ne razmišlja, kineski postoji kao pilot-projekat u 29 škola.

Izvor: Blic

17/11/2014 17:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga