Zlato za niškog maturanta

31/05/2017 14:59

Zlato za niškog maturanta

Na Svetskoj ollimpijadi iz filozofije, koja je održana u Roterdamu, Milan Milenović, maturant gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša osvojio je zlatnu medalju.

Učesnici takmičenja iz filozofije pisali su eseje na engleskom jeziku o temi koja se sastoji u zadatim filozofskim citatima.

“Nauka uči ljude šta se dešava u svetu, a filozofija uči ljude kako da se ophode prema svetu”, rekao je Milenović koji je za pobednicki esej odabrao citat japanskog filozofa Tomonobua Imamicija iz ekoetike, oblasti koja se u školi ne izučava.

Milenović kaže da je citat bio o profesionalnoj etici gde je zauzeo stav da se razlikuje profesionalna etika tolerancije i neutralnost na radnom mestu.

Zbog velikog uspeha i zlatne medalje koju je osvojio, Milenović može da upiše filozofiju bez polaganja prijemnog ispita, ali uprkos tome on se sprema za studije medicine u Nišu.

Ovo takmičenje postoji od 1993. godine, Srbija je prvi put učestvovala 2007. godine a od 2011. godine nacionalna kvalifikacija za olimpijadu održava se u Požarevačkoj gimnaziji.

Učenici gimnazije “Svetozar Marković” do sada su na međunarodnim takmičenjima osvojili više od 90 medalja iz fizike, matematike i informatike, ali je ovo prva medalja iz filozofije.

31/05/2017 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga