Kako učiti bolje i brže?

13/10/2022 15:36

Kako učiti bolje i brže?

Ukoliko vas brine količina gradiva koju morate da spremite, ne brinite, učiti morate ali postoji način koji će vam pomoći da brže savladate gradivo.

Naime, postoje određeni trikovi, koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite vreme za učenje.

Saveti za učenje

Prvo, glavni instrument za učenje je mozak, bez kog ne bi bilo uspeha pri usvajanju znanja. Ukratko, mozak mora biti u najboljoj formi.

Naš način života ima veliki uticaj na rad mozga. Veoma je bitna fizička aktivnost, šta jedemo, šta pijemo, kada i koliko spavamo, sa kim se družimo itd.

Ishrana

Zdrava ishrana bogata povrćem, voćem, omega uljem, proteinima, mineralima i ugljenim-hidratima pomaže mozgu da normalno funkcioniše. Stručnjaci ističu da maslinovo ulje i orasi predstavljaju korisne saveznike za poboljšanje kognitivnih funkcija.

Fizička aktivnost

Za zdrav život neophodna je fizička aktivnost i kretanje. Vežbe su korisne za mozak i za memoriju. Plivanje, trčanje ili šetnja predstavljaju korisne aktivnosti koje pomažu mozgu da postigne svoj pun potencijal.

Kvalitetan san

Kvalitetan san pomaže našem organizmu da se odmori, napuni baterije i očisti od toksina. Ukoliko ne spavate dovoljno, doći će do pada koncentracije i pada kognitivnih funkcija. Stručnjaci savetuju spavanje bez svetla, kao i da se izbegavaju telefoni i drugi pametni uređaji bar sat vremena pre spavanja. Pratite svoj bioritam i vodite računa da idete na spavanje svako veče u isto vreme.

Mentalno zdravlje

Hormon stresa utiče na mozak, odnosno može da ga ošteti. Pronađite izvore stresa i načine da ga smanjite. Provodite vreme u prirodi, sa prijateljima i sa porodicom. Posvetite se hobijima. Iskoristite slobodno vreme tako što ćete raditi ono što volite, a to je odlično rešenje za borbu protiv nervoze i stresa. Naučite nešto novu, neku novu veštinu, jer to u velikoj meri poboljšava memoriju.

Napravite plan

Napravite konkretan plan.

Naime, sastavite listu stvari koje treba da uradite, popišite sve obaveze. Zatim napravite listu stvari koje volite da radite. Izaberite vreme koje planirate da utrošite na svaki zadatak. Na primer ako vam za hemiju treba oko sat i 30 minuta, uparite tu obavezu sa jednom od aktivnosti koja vas raduje. Neka to bude nagrada za uspešno odrađen zadatak.

Kako biste izbegli dugoročno učenje, iskoristite maksimalno vreme koje ste odredili za obavljanje određenog zadatka.

Sve stvari koje vas ometaju, svedite na minimum.

Učenje različitih sadržaja tokom dana, smanjiće šansu da se gradivo izmeša.

Odmor je takođe ključan, jer pomaže da se sve informacije slegnu.

Bitno – nebitno

Vrlo je važno razdvojiti bitne informacije od nebitnih. Kada prolazite kroz gradivo, izdvojite sa strane bitne podatke.

Razumevanje gradiva

Gradivo koje prelazite morate razumeti, kako biste ga naučili i savladali.

Podučavajte druge

Kada pokušavate da razumete i savladate gradivo, najbolje bi bilo da pokušate da naučite nekog drugog. Naime, dogovorite se sa prijateljem ili sestrom, te jedno drugom držite predavanje iz gradiva koje morate naučiti.

Budite kreativni

Upotrebite markere, stikere, napravite kartice sa važnim pojmovima, definicijama, formulama ili mapama. Pravite podsetnike i skraćenice. Pri ponavljanju gradiva, ovi materijali će vam biti od koristi.

13/10/2022 15:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga