Srednjoškolske prakse kao investicija

17/10/2014 15:29

Srednjoškolske prakse kao investicija

Reforme obrazovnog sistema u Srbiji počele su 2002. godine. Uvedeno je devet oglednih programa u kojima je akcenat stavljen na stručnu praksu srednjoškolaca.

Ovaj program je urodio plodom, jer je čak 97% poslodavaca koji su držali praksu srednjoškolcima, kasnije i zaposlilo one koji su prošli kroz ogledne programe.

Učenici na oglednim profilima su ispunili očekivanja i uslove koja su poslodavaci imali. Poslodavci smatraju da su stečena znanja i sposobnost učenika na praksi i više nego dovoljne kako bi obavljali svakodnevne poslove u njihovim preduzećima.

Kako bi ovaj reformisan sistem srednjeg obrazovanja uspeo, poslodavci bi morali da promene svoje stavove o saradnji sa srednjim školama. Na srednjoškolce i njihove prakse mora se prestati gledati kao troškove, nego kao na pametne investicije. Jedan od načina na koje mladi mogu da stupe u bilo kakav vid radnog odnosa ili da steknu praktično iskustvo o radu je bliska saradnja između srednjih škola i poslodavaca.

Srbija nažalost ne ulaže puno resursa i vremena u ovo polje saradnje i time jako zaostaje za razvijenim državama u svetu, međutim, i dalje postoje neki inicijatori koji teže ka uspostavljanju saradnja sa školama i pružanju šansi mladima da steknu praktično znanje.

Prakse otvaraju vrata ka kreativnom i korisnom razvijanju mladih umova koji će u budućnosti na svoj način davati doprinos društvu. Vođeni tom činjenicom poslodavci bi trebalo da koriste više prilika za saradnju sa srednjim školama jer će te saradnje biti krucijalne u razvijanju našeg obrazovnog sistema i svežem radnom kadru u preduzećima poslodavaca.

17/10/2014 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga