Tim srednjoškolaca iz Zrenjanina na takmičenju “Heroji budućnosti”

15/05/2015 11:37

Tim srednjoškolaca iz Zrenjanina na takmičenju “Heroji budućnosti”

Učenici Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole “Uroš Predić” iz Zrenjanina uključili su se u panevropsko takmičenje o održivom razvoju pod nazivom “Heroji budućnosti”.

Zrenjaninski srednjoškolci su došli na ideju da ponude rešenje za uklanjanje prirodnih organskih materija u podzemnoj vodi, koje nastaju raspadanjem biljnih i životinjskih tkiva. Na taj način obezbedila bi se zdrava voda za piće.

Prema rečima profesora Predraga Topalova, učenici su na ovom zadatku radili tako što su uzeli uzorke vode i sproveli niz hemijskih eksperimenata u školskoj laboratoriji.

“Srednjoškolci su morali koristiti složena naučna znanja i preciznu metodologiju, koja im je pomogla da analiziraju problem, a onda i dođu do efikasnog rešenja, koje je takođe trebalo implementirati. Za sprovođenje ovog zadatka učenici su morali podjednako koristiti i teorijska znanja, ali i kreativnost i maštu – dodao je profesor Predrag Topalov, koji vodi učenički tim,

Tim iz Zrenjanina želi na ovaj način da ukaže na to koliko je neophodno izgraditi fabriku bode u ovom gradu.

Ekipu zrenjaninskih srednjoškolaca čine učenici četvrtog razreda iz odeljenja tehničara za zaštitu životne sredine – Ajša Šaćirović, Eleonora Terečik, Jovana Ljuština i Nikola Mahova, kao i učenik trećeg razreda – Stefan Husar.

Takmičenje u okviru nemačkog edukativnog projekta “Chemgeneration” pored Srbije, održava se i u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Austriji. Od svih poslatih radova biraće se nagrade u dve kategorije – jednog pobednika bira stručni žiri, a drugi će biti izabran glasovima publike, koja može glasati za svog favorita na sajtu “Chemgeneration“.

U Srbiji se ovo takmičenje realizuje uz podršku Centra za promociju nauke Republike Srbije, Hemijskog fakulteta iz Beograda i međunarodne organizacije Dostignuća mladih.

15/05/2015 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga