Odugovlačenje kao prepreka ispunjavanju obaveza

24/10/2014 16:19

Odugovlačenje kao prepreka ispunjavanju obaveza

Često se dešava da odlažemo naše obaveze, iako je u našem najboljem interesu da ih odradimo što pre. Odugovlačenje je problem koji se često javlja kod srednjoškolaca.

U slučaju da vam se ovo često dešava sigurno znate da niste jedini. Većina osoba ima ovu lošu naviku.

Odugovlačenje je jedna od glavnih prepreka koja sprečava srednjoškolce u ispunjavanju obaveza. Nažalost, izbeći odugovlačenje danas, pored tehnologije, društvenih mreža i video igara, veoma je teško za tinejdžere.

Dakle, kako kontrolisati ovu neželjenu pojavu koja nas prati svakog dana? Prelomnu tačku dostižemo onog trenutka kada prestanemo da razmišljamo o svim drugim obavezama i fokusiramo se samo na učenje. Kako bismo stigli do ove tačke, jedan od najboljih načina je da nađemo nešto što će nam biti nagrada nakon što završimo obaveze.

Podsticaj je jedno od glavnih oružja za borbu protiv odugovlačenja i on bi trebao biti u vidu nagrade koja vas čeka kada završite sa učenjem.

Način na koji koristite podsticaj, je da sebi u startu postavite nagrade za svaki cilj koji završite. Na primer, recite sebi da ćete moći da izađete sa drugovima tek nakon tri radna sata, bez odugovlačenja.

Možete, takođe, samo učenje koristiti kao podsticaj. Na primer, govorite sebi da ćete nakon položenog ispita, ili dobro urađenog pismenog zadatka  skinuti veliki teret sa liste svojih obaveza i imati više vremena za odmor. Ovi mali podsticaji zaista rade neverovatan posao, posebno kada morate da utrošite više sati za predstojeće kontrolne i pismene zadatke.

Ljudi su različiti, pa tako i njihove motivacije i interesi. Razmislite o tome šta vas motiviše i šta vam pričinjava zadovoljstvo kako biste pronašli pravi podsticaj za učenje.

24/10/2014 16:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga