Šta naši srednjoškolci najviše vole da čitaju?

24/07/2014 06:38

Šta naši srednjoškolci najviše vole da čitaju?

Šta srednjoškolci najviše vole da čitaju i koji su im omiljeni pisci, možete saznati iz sledeće ankete. Istraživanje je obuhvatilo 5 srednjih škola iz Srbije, a ispitano je 1649 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Istraživanje je sproveo potpredsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije kao i dr Veljko Brborić nastavnik metodike beogradskog Filološkog fakulteta.

Što se tiče učenika prvog razreda srednje škole, istraživanje je pokazalo da 14 učenika nije pročitalo ni jednu preporučenu lektiru. Dok je više od 70 posto učenika u toku školske godine, pročitalo knjige izvan školske lektire, a 29 posto je reklo da nije pročitalo ni jednu knjigu.

Knjige koje učenici prvog razreda vole najviše da čitaju su: “Hari Poter”, “Princezin dnevnik”, “Alhemičar”, “Tri metra iznad neba”, “Kum”, i mnoge druge.

Dr Veljko navodi da učenicima ne treba braniti šta da čitaju, već ih samo treba usmeriti koje su prave knjige za njih.

Oko dve trećine učenika drugog razreda čita dela izvan školske lektire, a neke od knjiga su slične onim knjigama koje čitaju učenici prvog razreda, ali se pojavljuju i dela domaćih autora: “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihajlovića i “Blago cara Radovana” Jovana Dučića.

Samo sedam učenika od ispitanih 401, iz trećeg razreda je pročitalo svu preporučenu lektiru, a nijednu knjigu u ovom razredu nije pročitalo 36 đaka.

Knjige koje najviše čitaju, a nisu preporučene su:”Alhemičar”, “Gospodar prstenova”, “Anđeli i demoni”, “Ispovest iz Harema”, “Znakovi pored puta”, “Ženski rodoslov”..

Učenici četvrtog razreda su najčešće ćitali sledeće knjige koje su im bile obavezne u toku školske godine: “Prokletu avliju” – 69 odsto, “Stranca” 68, “Čekajući Godoa” 63 odsto.

Dr Veljko Brborić kaže da čitanje lektire, kao i čitanje uopšte, doprinosi razvoju govora i kulture, kako usmene tako i pismene. Veliki broj đaka završi školu, a da nikad nije pročitao ni jednu lektiru. Učenici nisu dovoljno svesni važnosti čitanja i obrazovanja.

 

24/07/2014 06:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga