Da li vaše dete treba da nađe honorarni posao?

30/07/2014 07:24

Da li vaše dete treba da nađe honorarni posao?

Iako većina tinejdžera nema finansijske odgovornosti kao što su hipoteke, osiguranja i računi, postoje dobri razlozi zbog kojih bi mogli da se zaposle honorarno. Dok se neki roditelji zauzimaju za to da njihovo dete nađe posao, drugi se dvoume oko tog pitanja.

Za većinu tinejdžera, zaposlenje bi bila odlična ideja, međutim nisu svi u ovim godinama spremni za radni odnos. Neki tinejdžeri ne mogu u ovim godinama da se nose sa obavezama koje nose posao i škola u isto vreme. Veoma je važno razmisliti o potencijalnim rizicima zaposlenja u toku srednje škole, ali je bitno rezimirati i potencijalne koristi.

1. Posao može povećati samopouzdanje

Posao bi predstavljao tinejdžerima novi izazov koji bi im povećao samopouzdanje. Plata može biti jedan od dokaza da se njihov trud i rad mogu isplatiti. Učenje novih veština je sjajan način da tinejdžer spozna svoje snage i vrednosti. Tinejdžeri koji imaju problema u školi mogli bi da nadmaše sebe u nekom od poslova i povećaju samopouzdanje.

2. Honorarni posao može tinejdžerima dati uvid u potencijalnu karijeru

Ponekad je prvi posao vodič za buduću karijeru. Ako tinejdžer otkrije da ima talenat i potrebne veštine za određenu struku, mogao bi da nastavi školovanje i karijeru u tom smeru. Za neke srednjoškolce, prvi posao može biti loše iskustvo, ali se to ipak može smatrati uspehom, jer su dobili uvid u zanimanje kojim ne bi trebalo da se bave u budućnosti. Ako im neki poslovi ne izgledaju interesantno kao što su pre, tinejdžeri nauče vrednu lekciju u toj situaciji. Ponekad prvi posao motiviše srednjoškolce da nastave sa obrazovanjem na fakultetu.

3. Plata nudi šansu tinejdžerima da nauče da rasporede novac

Mnogo je lakše i jeftinije učiti životne lekcije o finansijama kao tinejdžer nego kao odrastao čovek. Ponekad je u redu da pustite vašeg tinejdžera da se suoči sa prirodnim posledicama prekomernog trošenja novca. To bi bio dobar način da ga naučite važnu lekciju o pravilnoj raspodeli i potrošnji novca.

4. Posao nudi nove društvene prilike

Iako većina radnih mesta nudi slične društvene grupe kao što je slučaj i u školi, većina dnevnih razgovora bi trebalo da bude profesionalno. Rad sa mušterijama i ispunjavanje njihovih zahteva, primanje smernica od menadžera i rad sa drugim zaposlenima je šansa za tinejdžere da budu društveniji sa ljudima van njihovih standardnih društvenih krugova. Upoznavanjem novih ljudi, tinejdžeri upoznaju nove društvene veštine.

5. Zauzeti tinejdžeri imaju manje šanse da upadnu u nevolje

Tinejdžerima će biti lakše da se klone nevolja i ostajanja do kasno ukoliko moraju da rade sledeći dan. Takođe će manje trošiti novca na nebitne stvari. Zaposleni tinejdžeri mogu koristiti posao kao razlog za izbegavanje potencijalno problematičnih događaja i žurki.

6. Posao uči tinejdžere odgovornosti

Neki tinejdžeri nemaju problema sa dnevnim odgovornostima, dok neki drugi jedva uspevaju da završe domaće zadatke. Na poslu će ljudi biti manje popustljivi za neodgovorno ponašanje, nego što je to slučaj u školi. Poslodavci očekuju da tinejdžeri stignu na vreme na posao i da se ponašaju profesionalno.

30/07/2014 07:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga