Osam činjenica o pubertetu

22/10/2014 16:40

Osam činjenica o pubertetu

Pubertet je nešto kroz šta svi moramo da prođemo. To je proces prelaska u svet odraslih, i dok za neke predstavlja čudan period, za druge je vreme radosti.

U svakom slučaju, tela počinju da nam se menjaju, a mi se polako navikavamo na promene koje dolaze sa tim. Tinejdžerima je mnogo lakše izboriti se sa promenama ukoliko razumeju šta je pubertet i šta se dešava sa njihovim telom. Upravo iz tog razloga vam donosimo sledeće činjenice o pubertetu:

1. Biološki je proces

Pubertet nije misteriozna pojava – zapravo on je samo biološki proces. Kada dostignete određene godine (a ovo može za svakog biti drugačije), vaše telo će lučiti hormone koji služe kao signal za početak promena koje pubertet donosi. Telo će tada lučiti i druge hormone u krvotok, koji su odgovorni za određene promene u telu.

2. Razlikuje se kod dečaka i devojčica

Hormoni koji se luče u krvotok nalaze se i kod muškaraca i kod žena, ali oni izazivaju različite promene na telu u zavisnosti od pola. Na primer, kod muškaraca počinje proizvodnja sperme i testosterona, a kod žena jajnici se stimulišu za proizvodnju estrogena.

3. Kada počinje?

Ne postoji specifično vreme kada pubertet nastaje. Kao što smo ranije pomenuli, to vreme se razlikuje za svakog. Uopšteno govoreći, pubertet počinje između sedme i trinaeste godine kod devojčica, a kod dečaka između devete i petnaeste godine.

4. Pojačan rast

Tokom puberteta, rast je dosta pojačan, i u nekoliko kratkih perioda vremena narašćete dosta. Ovo nije nimalo neobično i dešava se tokom perioda od 2 do 3 godine. Osoba može da dostigne skoro 20% svoje konačne visine tokom ovog perioda.

5. Rast kostiju

Priča koju slušamo o tome kako treba dosta da jedemo jer nam kosti rastu je zapravo veoma istinita. Tokom puberteta, i kod dečaka i kod devojčica rastu kosti; i dužina i gustina im se povećavaju. Kod devojčica se u ovom periodu takođe dostiže mineralizacija kostiju. Zato nije čudno da su tinejdžeri skloniji lomljenju kostiju – jer im kosti još uvek nisu dostigle odgovarajuću gustinu.

6. Promene u kilaži i proporcijama tela

Pored pojačanog rasta, tinejdžeri takođe mogu da iskuse i porast kilaže kao i promenu oblika tela. Kod devojaka se stvara više sala u telu, što doprinosi stvaranju oblina. S druge strane, kod momaka počinje da se razvija mišićna masa.

7. Zdravstveni problemi povezani sa pubertetom

Hemijske i fizičke promene koje se dešavaju tokom puberteta mogu da budu uzrok određenim zdravstvenim problemima koje treba lečiti u nekim slučajevima. Ti problemi mogu da budu od običnih akni, pa do malo ozbiljnijih poput anemije.

8. Zakasneli pubertet

U nekim slučajevima, početak puberteta kasni. Ovo se dešava ukoliko se određene fizičke promene ne dese kod momaka do četrnaeste godine, a kod devojaka do dvanaeste ili trinaeste godine. Najčešće je ovo genetski uslovljeno, a ponekad može da bude uzrok hroničnih bolesti, poput dijabetesa.

22/10/2014 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga