Rashladiće nas topli napici?

03/07/2018 16:11

Rashladiće nas topli napici?

Nakon pravog jesenjeg perioda, stižu nam tropski dani. Najbolji način za osveženje i rashlađenje organizma je konzumacija velike količine tečnosti.

Međutim, postavlja se pitanje, da li je na velikim vrućinama bolje popiti šolju toplog čaja ili hladnu mineralnu vodu, na primer?

Prema mišljenju stručnjaka, iako je to poslednje što nama pada na pamet, šolja toplog napitka itekako može rashladiti organizam.

Kako je to moguće? Topli napici zapravo spuštaju telesnu temperaturu i podstiču rad znojnih žlezda.

Nakon sprovedene studije na Univerzitetu u Otavi, rezultati su pokazali da ispijanje toplog napitka sigurno dovodi do toga da se telesna toplota snizi, odnosno manje toplote se zadržava u vazduhu.

Ispijanje toplog napitka, dovešće do jačeg znojenja, i biće vam manje vruće. Naučno je dokazano da se telo znoji kako bi se rashladilo.

Može li ovaj trik zakazati?

Topao napitak ne može biti loš, pa sve i da zakaže neće vam naneti štetu. Jedina situacija u kojoj ovaj način raslađivanja može da uspe, jeste kada znoj može da ispari sa kože. Ukoliko nosite dosta odeće, znoj ne može ispariti sa kože.

Najbolje vreme za topao napitak je onda kada ste u kupaćem, kako bi znoj ispario sa tela.

Kafa i alkohol

Tokom toplih letnjih dana izbegavajte prekomerenu konzumaciju kofeina i alkohola. Ovi napici povećavaju telesnu temperaturu i činiće da vam bude toplije nego što jeste.

Ovo se takođe, odnosi i na prejedanje.

Preporučuje se česta konzumacija hladnih napitaka, kao što su voda i voćni sokovi. Izbegavajte alkohol, kafu i napitke koji sadrže mnogo šećera.

03/07/2018 16:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga