Zagađenje pretvara jezera u Kanadi u želatin

21/11/2014 11:23

Zagađenje pretvara jezera u Kanadi u želatin

Naučnici tvrde da se Velika jezera u Kanadi polako, ali sigurno pretvaraju u želatin zbog sve većeg industrijskog zagađenja, koje je omogućilo želatinastim organizmima da preovladaju nad onima koji se baziraju na kalcijumu.

Do pretvaranja vode u želatin dolazi zato što veliko industrijsko zagađenje prouzrokuje opadanje nivoa kalcijuma, pa se dafnije, organizmi koji crpe kalcijum za izgradnju svog egzokeleta, otežano razvijaju. Pošto su uslovi loši za razvoj dafnija, na njihovo mesto dolazi holopedijum, želatinasti organizam.

Stručnjaci smatraju da bi ovaj problem, nastao osamdesetih godina prošlog veka, mogao da bude daleko ozbiljniji jer može da utiče na kvalitet vode za piće u ovom regionu.

Pored toga, sumnja se i da je proces želatinizacije već van kontrole, te da će biti potrebne hiljade godina kako bi se nivo kalcijuma doveo na standardan nivo.

Naučnici upozoravaju da postoji mogućnost da se ništa ne može učiniti da se ovo spreči, te da su jezera čovekovom zaslugom dovedena u ovo ekološko stanje.

Izvor: Blic

21/11/2014 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga