Kako se rešiti zadaha iz usta?

29/07/2021 19:42

Kako se rešiti zadaha iz usta?

Neprijatan miris iz usta nije retkost i većina se sa ovim problem suočila. Inače, stručni naziv je halitosis i može biti izazvan patološkim i fiziološkim uzročnicima. Zadah se može javiti u toku trudnoće, u periodu menstruacije, ali može biti i posledica suvih usta i smanjenog lučenja pljuvačnih žlezda.

Anaerovne bakterije u usnoj duplji najčešće izazivaju zadah, jer im pogoduje sredina kao i naslage koje se gomilaju na zubima. Prilikom razgradnje bakterije oslobađaju se jedinjenja azota i sumpora, te su neretko uzročnici zadaha i bolesni zubi ili infekcije grla. Uz ovo, zadah može biti posledica konzumiranja određenih namirnica kao što su luk i kupus. Isto je i sa hranom koja je bogata proteinima.

Neprijatan miris iz usta može biti i posledica dugotrajne upotrebe antibiotika, kao i oboljenja poput dijabetisa, gingivitisa ili bolesti jetre i bubrega. Alkohol i cigarete isušuju usta, te pljuvačke nema dovoljno kako bi se borila/čistila usnu duplju od bakterija.

možda vas zanima i: Neprijatni mirisi tela – signal za uzbunu

Kako se rešiti zadaha?

Najpre treba utvrditi uzrok problema, te nije dovoljno samo žvake i vodu koristiti. Redovna higijena zuba i usta je drugi korak, zatim, bi bilo poželjno ukloniti plak i kamenac sa zuba i jezika. ukoliko je uočena paradentoza savet treba potražiti od stomatologa, jer se u parodontalnim džepovima sakuplja hrana za bakterije.

Stručnjaci savetuju da se izbegavaju paste koje sadrže jedinjenja natrijum-sulfata, jer utiče na smanjene lučenja pljuvačke. Jednako važno je znati i da se doručak ne sme preskakati, jer jutarnja glad zna da izazove mirise iz želudca i creva.

Šta može da pomogne?

Limun – limunov sok ima fitohemijske, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje suzbijaju bakterije i gljivica, kao i upale u ustima.

Vode – suva usta mogu za posledicu da imaju zadah, jer postoje i bakterije koje vole takve uslove i brzo se razmnožavaju u njima.

Peršun – efikasan je u borbi sa zadahom, jer je bogat hlorofilom koji pomaže u neutralizaciji zadaha, a uz to je i osvežavajuć. Isti deluje i sok od svežeg krastavca i celera.

Na listi namirnica za prvu pomoć u lečenju zadaha su još i hrana bogata zdravim mastima, kao što je organsko maslinovo ulje, zatim semenke, orašasti plodovi i ribe. Međutim, ukoliko zadaha ne nestaje ni posle promene načina ishrane, trebalo bi se obratiti lekaru.

29/07/2021 19:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga