Promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole!

05/01/2018 16:08

Promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole!

Učenici 8. razreda osnovnih škola imaće drugačiji sistem bodovanja za upis u željene srednje škole.

Naime, iz osnovnih škola moći će da „ponesu“ najviše 60, a na završnom testu osvoje maksimum 40 bodova.

Ministarstvo prosvete Srbije se i ranije zalagalo da se više vrednuje učenički uspeh na završnom testu, a manje ocene koje se ponesu iz matičnih osnovnih škola, jer kako tvrde „jagma za ocenama u školi postala je teret kako za đake, tako i nastavnike i roditelje“.

Mala matura: Promene u bodovanju

Ispiti iz srpskog i matematike vrednovati sa po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova, dok će biti više pitanja „otvorenog tipa“.

Do ove školske godine učenici su za uspeh iz škole dobijali 70 bodova, dok se matura vrednovala sa 30 bodova.

 

Izvor: niskevesti.rs

05/01/2018 16:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

2 Comments
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tamara Bacic
6 godine ranije

Ako upišem neku gimnaziju i upadnem na društveno-jezički smer,da li posle toga mogu da upišem medicinski fakultet ili neki fakultet koji više ima veze sa matematikom i hemijom.. Hitno!!!

Mina Kovačević
6 godine ranije
Reply to  Tamara Bacic

Zavisi od toga da li će se zakon promeniti. Prema sadašnjem zakonu, možeš da upišeš i medicinsku srednju, a odeš na elektrotehnički fakultet na primer. Samo je bitno da škola koju upišeš bude četvorogodišnja i, ako je potrebno, da naučiš nešto dodatno što nisi naučila u srednjoj a treba ti na prijemnom za fakultet. Ako se zakon promeni neće biti posebnog prijemnog za fakultet nego će se raditi velika matura pa će od upisane srednje zavisiti koji fakultet ćeš moći da upišeš. Ako se zakon promeni tokom tvog školovanja, neće važiti za tebe, tj. radićeš po onom zakonu koji je… Učitaj još »

Pretraga