Zbog štrajka prosvetara nezadovoljni i đaci i roditelji

24/11/2014 15:49

Zbog štrajka prosvetara nezadovoljni i đaci i roditelji

U petak je obavljen sastanak između Ministarstva finansija, prosvete i Sindikata prosvete, na kome se nije postigao zadovoljavajući dogovor, pa će časovi i dalje da se obavljaju skraćeno.

Zbog skraćenja časova, a i zbog loše organizacije nastave i kod đaka i kod roditelja javlja se negodovanje, pogotovo u školama u kojima ne štrajkuju svi nastavnici.

Čas od 30 minuta u praksi predstavlja gotovo upola manje efektivnog rada, kažu đaci. Koliko god im se dopadalo što su časovi skraćeni, đaci ipak kažu da ima i posledica koje im se ne dopadaju.

Oni kažu da se izgubi dosta vremena do početka časa – nekoliko minuta dok ne uđu, dok nastavnik ne upiše čas i odsutne, te na kraju ostane pola časa do kraja. Đaci kažu da nastavnici koji štrajkuju održe 30 minuta od časa, a onda odu ili zaključaju đake ili pošalju tetkicu ili nekog od nastavnika da ih čuva.

I roditelji su veoma zabrinuti – njihovoj deci bitne su ocene zbog upisa u srednje škole, a đaci sada rade kontrolne zadatke kraće nego inače. Zbog toga kažu da su im deca oštećena.

Sindikati prosvete kažu da oni nisu protivnici ni roditelja ni dece, a napominju da su i oni sami roditelji.

Sindikati traže i podršku od roditelja zato što se bore za dostojanstvo profesije učitelja, i ovo je poslednji trenutak da se kaže dosta, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Izvor: RTS

24/11/2014 15:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga