Raspisan konkurs za stipendiranje romskih srednjoškolaca

17/02/2017 12:36

Raspisan konkurs za stipendiranje romskih srednjoškolaca

Raspisan je konkurs za dodelu stipendija Romima koji pohađaju prvi razred trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih škola i gimnazija.

Konkurs je raspisan u okviru projekta “Unapređivanje mogućnosti za integraciju i obrazovanje Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegraciju povratnika”.

Pravo da konkurišu za stipendiju imaju Romi sa srpskim državljanstvom koji su prvi put upisani u prvi razred državne srednje škole, a koji nemaju već neku državnu stipendiju ili kredit.

Potencijalni stipendisti bi trebalo da su osmi razred završili sa prosekom od 2,5 do 3,5, da iz vladanja nisu imali manje od trojke i da na ovom polugodištu nisu imali više od dve nedovoljne ocene.

Konkurs je otvoren do 10. marta, a prijave se podnose u srednjoj školi koju kandidat trenutno pohađa.

Kandidati koji će dobijati stipendiju biće poznati do kraja marta, a stipendija će se isplaćivati u pet jednakih mesečnih rada, pod određenim uslovima:

  • da stipendista na tromesečju nema više od jedne slabe ocene,
  • da iz vladanja ima najmanje četvorku,
  • da nema više od sedam izostanaka u toku tromesečja.

Da bi dobio i poslednju ratu stipendje, učenik mora završiti razred bez ijedne nedovoljne ocene. Ukoliko ispune propisane uslove, stipendisti zadržavaju pravo na stipendije i naredne godine. Očekuje se da će ove godine biti podeljeno 140 novih stipendija, dok se svake godine isplati oko 500 ovih stipendija.

Tokom korišćenja stipendija učenici se obavezuju da će održati ili popraviti opšti uspeh u školi, da će redovno pohađati nastavu, da će sarađivati sa nastavnikom ili stučnim saradnikom iz škole koji je izabran za njegovog mentora.

Romski obrazovni fond je nosilac ovog projekta koji se finansira kroz program Nemačke finansijske saradnje, a implementiranog od strane Nemačke razvojne banke u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

17/02/2017 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga