Danas počinje štrajk prosvetara

17/11/2014 09:58

Danas počinje štrajk prosvetara

Danas će četiri reprezentativna sindikata prosvete u Srbiji početi štrajk tako što će časovi u srednjim i osnovnim školama biti skraćeni na 30 minuta.

Za sada se neće obustavljati rad produženog boravka đaka u školama.

Četiri reprezentativna sindikata prosvete koja su štrajkovala u septembru i oktobru ove godine očekuju da će danas sa štrajkom započeti 1.000 škola u Srbiji, a štrajk će trajati sve dok se ne prosvetni radnici ne izuzmu od smanjenja plata.

Predstavnici sindikata “Nezavisnost”, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije sastali su se 14. novembra sa Srđanom Verbićem, ministrom prosvete, ali od štrajka nisu odustali.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije izjavio je da prosvetari od Vlade traže da se uvedu platni razredi za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta države i da “sudbinu budžeta” svi dele ravnopravno.

Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, u petak je rekao da će se u svrhu izrade kolektivnog ugovora ove nedelje formirati komisija predstavnika Ministarstva i sindikata.

Osim toga, predstavnici sindikata učestvovaće i u pripremama izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: Blic

17/11/2014 09:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga