Profesionalna orijentacija: Sve što treba da znate

02/12/2020 15:05

Profesionalna orijentacija: Sve što treba da znate

Početkom drugog polugodišta, osnovci polako počinju da se pripremaju za prijemne ispite, ali i da razmišljaju šta će upisati.

Koju srednju školu da upišem?

Odluka o izboru buduće škole treba da bude vaša, na osnovu vaših afiniteta i talenata. Uz to, veliku ulogu igra i uspeh tokom školovanja, kao i uspeh na samom prijemnom ispitu. Ukoliko ne znate tačno koju školu želite da upišete, poslušajte ove savete koji će vam dati jasniju sliku profesionalne orijenacije.

Posavetujte se sa roditeljima

Vaši roditelji znaju kakve navike imate i koliko vam treba da savladate određeno gradivo. Uz pomoć njih, pređite zajedno sve ponude i napravite izbor koji vama lično najviše odgovara.

Pogledajte još: Test profesionalne orijentacije – Upis u srednju školu

Nastavnici

Potražite pomoć i od nastavnika ili razrednog starešine. Poslušajte šta oni imaju da kažu na ovu temu, budući da prate vaš rad tri godine. Možda će vam sinuti neka ideja.

Psiholog i pedagog

Većina škola ima svog psihologa i pedagoga koji vam mogu pomoću u odluci. Neki psiholozi smatraju da su testovi za profesionalnu orijentaciju rešenje prilikom izbora srednje škole.

Dobra informisanost

Brojne srednje škole imaju i svoje sajtove, “dane otvorenih vrata” i promocije, pa se i na taj način raspitajte na vreme, kako biste dobili sve potrebne informacije pre odluke koju srednju školu želite da upišete.

02/12/2020 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga