Profesionalna orijentacija: Sve što treba da znate

02/12/2020 15:05

Profesionalna orijentacija: Sve što treba da znate

Početkom drugog polugodišta, osnovci polako počinju da se pripremaju za prijemne ispite, ali i da razmišljaju šta će upisati.

Koju srednju školu da upišem?

Odluka o izboru buduće škole treba da bude vaša, na osnovu vaših afiniteta i talenata. Uz to, veliku ulogu igra i uspeh tokom školovanja, kao i uspeh na samom prijemnom ispitu. Ukoliko ne znate tačno koju školu želite da upišete, poslušajte ove savete.

Posavetujte se sa roditeljima

Vaši roditelji znaju kakve navike imate i koliko vam treba da savladate određeno gradivo. Uz pomoć njih, pređite zajedno sve ponude i napravite izbor koji vama lično najviše odgovara.

Pogledajte još: Test profesionalne orijentacije – Upis u srednju školu

Nastavnici

Potražite pomoć i od nastavnika ili razrednog starešine. Poslušajte šta oni imaju da kažu na ovu temu, budući da prate vaš rad tri godine. Možda će vam sinuti neka ideja.

Psiholog i pedagog

Većina škola ima svog psihologa i pedagoga koji vam mogu pomoću u odluci. Neki psiholozi smatraju da su testovi za profesionalnu orijentaciju rešenje prilikom izbora srednje škole.

Dobra informisanost

Brojne srednje škole imaju i svoje sajtove, “dane otvorenih vrata” i promocije, pa se i na taj način raspitajte na vreme, kako biste dobili sve potrebne informacije pre odluke koju srednju školu želite da upišete.

02/12/2020 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga