Pomeren termin probnog PISA testiranja

04/04/2017 10:07

Pomeren termin probnog PISA testiranja

Probno PISA testiranje koje je trebalo da se odži 3. aprila odloženo je za nedelju dana, odnosno za 10. april.

PISA testiranje će se održati u 41 srednjoj školi u Srbiji, a probu testa će imati priliku da prođe 2.000 učenika koji su rođeni 2001. godine.

“Testiranje je odloženo za sedam dana zbog donacije računara i laptopova, koji će omogućiti da se sve radi elektronski, umesto da se ono simulira. Instaliraju se aplikacije i programi koji su neophodni, a kako je u pitanju mobilna oprema, nećemo morati da brinemo o opremljenosti škola”, kažu iz Ministarstva prosvete.

PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a ove godine učenici će prvi put raditi test iz finansijske pismenosti. Novina je i da će sve zadatke raditi pomoću računara.

U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001, a do sada se radila provera razumevanja pročitanog teksta, matematike i naučne pismenosti. Na poslednjem testu na kome su učestvovali učenici iz Srbije 2012. godine rezultati su bili ispod proseka – Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja. Na poslednjem ovakvom testiranju, održanom 2015. godine Srbija nije učestvovala.

04/04/2017 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga