Nema analize rezultata probne male mature?

17/04/2019 14:18

Nema analize rezultata probne male mature?

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja  i vaspitanja nije pravio analizu na nivou sistema kako su urađeni testovi sa probne male mature i gde su učenici najviše grešili, niti je tako nešto planirano.

Zavod neće sastavljati nov test iz matematike za učenike osmog razreda koji iz opravdanih razloga nisu radili probni završni ispit prošlog petka.

Rezultati testova probne mature

Pošto je reč o malom broju učenika, školama koje nam se obrate poslaćemo neki od ranijih testova – kaže za Danas Dragana Stanojević, rukovoditeljka Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Problem je, podsetimo, nastao jer su zadaci iz matematike procurili u javnost, pošto su pojedini mediji objavili test iako je praksa da se to ne radi zbog vanrednog roka za učenike koji nisu prisustvovali probnoj maloj maturi. U Ministarstvu prosvete kažu za Danas da će svaka škola odlučiti kada će organizovati drugi rok za probu male mature.

U OŠ „Momčilo Živojinović“ u Mladenovcu 169 učenika osmog razreda ponovo će raditi probni test iz matematike, jer su im greškom podeljeni testovi za osnovno obrazovanje odraslih. Direktorka te škole Marina Mihailović kaže za Danas da je do previda došlo pri kopiranju testova i da su to uvideli tokom trajanja probnog ispita. U dogovoru sa školskom upravom testiranje iz matematike će biti ponovljeno sledeće nedelje dok su probni testovi iz srpskog i kombinovani protekli bez problema.

Nadležni podsećaju da je svrha probnog završnog ispita da se đaci upoznaju sa procedurama i osete atmosferu koja ih očekuje na „pravoj“ maloj maturi“ u junu. Zavod nije pravio analizu na nivou sistema kako su urađeni testovi sa probne male mature i gde su učenici najviše grešili, niti je tako nešto planirano. Dragana Stanojević napominje da je iz razgovora sa nekim učenicima saznala da nisu znali značenje reči „diskretno“ i da je to u izjavi za medije navela kao primer gde su đaci grešili, a ne kao rezultat analize rezultata probnog ispita iz srpskog.

Izvor: danas,rs

17/04/2019 14:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga