Saveti za efikasnije učenje

11/04/2018 10:12

Saveti za efikasnije učenje

Približava se kraj školske godine, a mnogi srednjoškolci pored obaveza u školi spremaju i prijemne ispite. Obaveza je mnogo, a vremena je malo. Organizujete svoje vreme i budite efikasniji.

Učite na različitim mestima

Česta promena lokacije na kojoj učite, može uticati pozitivno na brzo prihvatanje i obradu informacija. Mozak će povezati okruženje sa informacijama koje ste u tom momentu pročitali. Tako će lokacija, vrlo lako postati podsetnik.

Beleške

Vodite beleške na času. Slušajte predavanje profesora i beležite sve što je bitno. Na ovaj način znaćete šta treba da učite i koliko. Uštedećete vreme, jer ćete lako podeliti gradivo na bitne i manje bitne informacije koje treba upamtiti.

Pripremite raspored

Kada shavatite šta vam je prioritet, pripremite raspored-šta i kada ćete učiti. Kvalitetno učenje svakog dana po par sati je učinkovitije nego spremanje gradiva ceo dan pre samog kontrolnog zadatka.

Dodatne informacije

Ukoliko, na primer učite istoriju, u slobodno vreme možete pogledati emisiju ili film koji obrađuje temu vezanu za gradivo koje učite. Na ovaj način ćete brže i bolje razumeti i zapamtiti potrebne informacije.

Grupa za učenje

Učenje u društvu može pomoći da proširite svoje znanje i razumete nešto što možda ne biste, da učite sami. Možete zajedno diskutovati o određenoj temi, prikupljati informacije i iznositi stavove. Efikasnost pri učenju povećaćete ukoliko redovno i kvaliteno učite i ukoliko ste svesni onog što znate i onog što treba da naučite.

11/04/2018 10:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga