Više slobodnih mesta za srednjoškolce ove godine

15/05/2018 14:25

Više slobodnih mesta za srednjoškolce ove godine

Broj maturanata koji završava osmi razred manji je u odnosu na broj slobodnih mesta u srednjim školama. Naime, prema prvim statistikama, osmi razred završiće 71.661 učenik, dok je na raspolaganju 76.064 mesta u srednjim školama širom Srbije, navode iz Ministarstva prosvete. 

Broj slobodnih mesta u srednjim školama veći je za 6.14 % u odnosu na broj učenika.

U četvorogodišnjim srednjm školama ukupno ima mesta za 60.640 učenika, dok u trogodišnjim ima mesta za 16.106, za dvogodišnje školovanje 242 mesta, a za jednogodišnje 306 mesta.

U gimnazijama ukupno ima 19.062 mesta, dok u dualnom modelu obrazovanja ima 3.507 mesta u 120 odeljenja.

Prijavljivanje za upis u IT odeljenja je završen, a u novoj školskoj godini broj slobodnih mesta iznosio je 1.260.

Ministarstvo prosvete, razvoja i tehnološkog razvoja za novu školsku godinu, 2018/19. pripremilo je nove obrazovne profile, inoviralo i osavremenilo profile koji su od ranije u sistemu, dok su neke ogledne profile uveli u sistem kao redovne.

Pogledajte i : Od septembra u školama 11 novih profila po dualnom modelu

Za svaki profil izrađeni su standardi kvalifikacija, planovi i programi nastave i učenja. Nekoliko obrazovnih profila, od septembra, biće realizovano po principu dualnog obrazovanja.

Prema novim planovima i programima nastave biće uvedeni novi profili: Tehničar za lovstvo i ribolovstvo, Tehničar grejanja i klimatizacije, Livački kalupar, Elektrotehničar za informacione tehnologije, Elektromonter mreža i postrojenja, Operater osnovnih građevinskih radova, Operater u prehrambrenoj industriji, Cvećar – vrtlar, Elektortehničar računara, Elektrotehničar energetike, Vozač motornih vozila, Tehničar drumskog saobraćaja, Turističko-hotelijerski tehničar, Građevinski tehničar, Tehničar za kompjutersko upravljanje mašina.

15/05/2018 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga