12 saveta za početak školske godine

12/10/2021 19:29

12 saveta za početak školske godine

Sada je vreme da se oslobodite starih navika vezanih za domaće zadatke. Isprobajte ove savete za učenje i istrenirajte mozak koji vam je potreban za povratak u školsku formu.

 1. Nije vam potrebno samo jedno mesto za učenje

Dobro opremljen radni sto u tihom kutku kod kuće je ključan, ali ponekad je dobro promeniti rutinu. Kafići, biblioteke, parkovi, pa čak i kuhinjski sto, pružiće promenu ambijenta koja može za posledicu imati to da mozak bolje i brže usvaja informacije.

 1. Pronađite nešto više od jednog domaćeg zadatka u planeru

Vođenje kalendara pomaže planiranju unapred, ali pred vama je više stvari od samih domaćih zadataka. Označite i svoje vannastavne, poslovne i društvene obaveze. (Testovi, grupna praksa, igre, utakmice,praznici, samo su neki od primera za podsećanje u planeru).

 1. Počnite s malim stvarima

Ako vam predstoji neki veliki zadatak poput istraživačkog rada, ostanite motivisani dovršavanjem dela projekta svakih nekoliko dana. Svake večeri napišite jedan pasus ili rešite pet problema iz algebre, a zatim napravite pauzu.

 1. Školski resursi vas ne čine organizovanim

Pronađite sopstveni sistem i pridržavajte ga se. Neka on bude jednostvan, ako je previše „u trendu“ ili komplikovan, manje je verovatno da ćete ga se redovno pridržavati.

 1. Uđite u rutinu

Kada ćete obezbediti vreme za svakodnevan rad domaćih zadataka? Pronađite doba dana u kojem najbolje funkcionišete po tom pitanju (naravno, ovo može da varira od dana do dana u zavisnosti od ličnog rasporeda) i bacite se na knjigu.

 1. Naučite da kreirate zone bez odvraćanja pažnje

Studija o odvraćanju pažnje na radnom mestu pokazala je da je radnicima u proseku potrebno 25 minuta da se vrate na ono na čemu su radili pre prekida. Pokušajte da isključite obaveštenja na telefonu, blokirate (privremeno) društvene mreže na računaru i slično. Sve zarad boljeg koncentrisanja na domaće zadatke.

 1. Budite ozbiljni

Kada gledate domaći zadatak koji morate večeras obaviti, budite realni u vezi s neophodnim vremenom. Procena da će čitanje poglavlja istorije trajati sat vremena a pisanje odgovora još 30 minuta, pomoći će vam da bolje isplanirate vreme.

 1. Pametno iskoristite vreme na nastavi

Da li je vaš nastavnik završio predavanje, a preostalo je još 10 minuta časa? Odvadite deo od domaćeg zadatka iz hemije dok su vam stvari još uvek sveže u glavi ili iskoristite to vreme da svom nastavniku postavite pitanje u vezi s nečim što vam nije bilo najjasnije.

 1. Proverite vaše zabeleške svake noći da bi ste bili sigurni da je sve urađeno

Ubacite detalje, uredite delove koji nemaju smisla i istaknite informacije koje su najjvažnije. Interakcija sa zabeleškama će vam pomoći da sve zapamtite.

 1. Učite pomalo svaki dan

„Bubanje“ nemačkog rečnika za neki zadatak bi moglo da funkcioniše kratkoročno, ali kada je reč o učenju u srednjoročnom smislu, vratićete se na prvobitnu poziciju. Morate upamtiti da naučene reči možda jesu dovoljne za rešavanje nekog kontrolnog zadatka, ali bolja analiza i razumevanje u budućnosti će vam pomoći da ih „uskladištite“ na duge staze.

 1. Ne dozvolite da vas obeshrabri loša ocena

Težak početak godine ne mora da znači i loš kraj. Preduzmite konkretne korake tako što ćete proveravati ocene redovno, pa čak i unajmiti privatnog profesora ukoliko je potrebno.

 1. Sklapajte prijateljstva na svakom predmetu

Pronađite ljude s kojima možete da budete u kontaktu, u smislu da imate pitanja vezana za domaći zadatak ili ste propustili čas. Naravno, vi ćete isto uraditi za njih. Kada dođe vreme za učenje za ispite, vi već imate zajedničku grupu.

12/10/2021 19:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga