Tri razreda – tri đaka

17/10/2014 09:49

Tri razreda – tri đaka

Ove godine se u srpske škole upisalo oko 1.000 đaka prvaka manje. Ovaj pad je primetan većinom u seoskim školama, gde u nekima ima manje od deset đaka, a u nekima čak i nema prvaka.

Jedna takva škola je OŠ “Dubrava” koja se nalazi u Donjoj Kamenici kod Knjaževca. U ovoj školi ukupan broj đaka iznosi samo tri, i oni idu u 3 razreda.

Đaci kažu da bi voleli da imaju više drugara i da imaju gde da se igraju. Kada sa jednim od njih radi učiteljica, drugi crtaju, boje i slično. Učiteljica kaže da ovo ima i dobre i loše strane – dobre strane su što može svakom đaku ponaosob da se posveti, a loše su to što đaci nemaju sa kim da se druže.

U Borskom i Zaječarskom okrugu ima 180 škola koje pohađa manje od 10 učenika. Uglavnom se radi o seoskim školama koje su u lošem stanju.

“Nedostaju nam savremena sredstva za rad, teren za igru, a grejanje je preko zime slabije, jer imamo furunu”, rekla je učiteljica.

Sledeće godine škola će ostati bez jednog đaka, a za četiri godine i bez preostala dva. Škola će se zatvoriti ako se niko ne doseli u selo, kao što se već zatvorila 2006. godine.

Ranije je, kažu meštani, bilo mnogo više đaka. Jedna starija meštanka rekla je da je bio 21 đak u njenom razredu, a u celoj školi preko 300. Osim što se smanjuje broj đaka, smanjuje se i broj ljudi u selu – pre sto godine brojalo je 1.500 ljudi, a danas u njemu živi manje od 200.

Zanimljivo je da se selo, iako malo, ipak nalazi na turističkoj mapi bugarskih posetilaca – ovde se nalazi jedna neobična crkva iz 15. veka za koju se veruje da je podigao bugarski vlastelin.

Izvor: RTS

17/10/2014 09:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga