Koji smerovi srednjih škola su na raspolaganju maturantima?

10/05/2016 08:57

Koji smerovi srednjih škola su na raspolaganju maturantima?

Bliži se polaganje male mature, koje je zakazano za 15, 16. i 17. jun, nakon čega će maturanti, u skladu sa svojim uspehom, upisivati srednju školu.

Ove godine novina je to što je za upis u četvorogodišnje smerove srednjih škola potrebno najmanje 50 bodova koje osmaci mogu dobiti na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, kao i na osnovu uspeha na polaganju tri testa u okviru završnog ispita.

Novi testovi za pripremu male mature!

Međutim, osim ove granice za upis u srednje škole u trajanju od četiri godine, ove godine će učenici imati priliku da pohađaju i jedan potpuno nov smer – na čijem se planiranju radilo poslednje dve godine. U pitanju je trogodišnji smer Operater izrade nameštaja koji će biti otvoren u Užicu.

Za upis u srednje škole u školsku 2016/2017. godinu obezbeđeno je ukupno 77.000 mesta, što je prema rečima iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i više nego dovoljno mesta za sve osmake koji žele da nastave svoje školovanje.

Iako je obezbeđen dovoljan broj mesta u srednjih školama širom Srbije, postavlja se pitanje – koje su škole i koji smerovi zaista dostupni budućim srednjoškolcima?

Ono što je sigurno jeste to da će biti upisano znatno manje učenika u srednje ekonomske škole, zbog toga što će ove godine biti zatvoreno oko 10 odeljenja različitih smerova na nivou Republike Srbije.

Broj odeljenja u medicinskim školama ostaće isti, dok će se u skladu sa brojem upisanih đaka u svim školama određivati i broj odeljenja – odnosno biće smanjen broj odeljenja u onim školama za koje ne postoji ili je veoma nisko interesovanje, kao što je i do sada bio slučaj, pogotovo sa trogodišnjim stručnim, zanatskim školama.

Bez obzrira na sve novine, najuspešniji đaci će imati priliku da upišu željenu školu, iako im se bodovi sa takmičenja neće računati u ukupan broj bodova sa kojim će konkurisati za upis.

Broj bodova sa takmičenja uzimaće se u obzir samo prilikom upisa u srednje škole za poslebno talentovanu decu ili za umetičke škole.

10/05/2016 08:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga