Veća bezbednost u tehničkoj školi u Novom Sadu

24/02/2015 17:37

Veća bezbednost u tehničkoj školi u Novom Sadu

Kako bi se osigurala veća bezbednost za učenike, Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” uvela je detektor za metal na ulazna vrata škole.

Ovaj projekat je samo pilot-projekat, a Grad Novi Sad uskoro će raspisati tender, kako bi se ovaj projekat sproveo do kraja školske godine.

Stanko Matić, direktor Tehničke škole i predsednik Aktiva direktora novosadskih srednjih škola, inicijator je ovog projekta koji je podržan od strane Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama.

– Ovakve stvari postoje u nekim evropskim zemljama, a iskustva škola u Nemačkoj i Mađarskoj su dobra – rekao je Matić i dodao da očekuje da će tako biti i u školi na čijem je čelu.

– Naša škola, kao jedna od najvećih u gradu, bila je najpogodnija, a postavljanje metal-detektor vrata će doprineti tome da se preduprede neželjene situacije – rekao je direktor Matić.

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u školama zadužilo je Gradsku upravu za obrazovanje da što pre raspiše tender i obezbedi nabavku specijalnih vrata sa detektorom za metal.

Vladimir Jelić, predsednik Koordinacionog tela i član Gradskog veća za obrazovanje, rekao je da će se na osnovu pilot-projekta u TŠ “Mileva Marić Ajnštajn” i iskustva koja budu imali nakon realizovanja projekta u ovoj školi doneti odluku o tome da li će se primenjivati i u drugim školama.

– Zvanični izveštaji potvrđuju da je smanjen nivo nasilja u osnovnim i srednjim školama, a na tome moramo zahvaliti i Aktivu direktora, školskoj upravi, Savetu roditelja, kao i Centru za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih. Saradnja Koordinacionog tela i policije je donela značajne rezultate – rekao je Jelić.

Jedna od mera Koordinacionog tela je da se povremeno i bez najave pregledaju torbe učenicima kada dođu u školu, kako bi se sprečilo unošenje oružja ili bilo kojih nedozvoljenih predmeta. Ova akcija je zaživela i sprovdi se od početka drugog polugodišta u nekoliko novosadskih osnovnih škola, uz saglasnost roditelja.

Postavljanje metal-detektor vrata omogući će da svi koju ulaze u školu moraju biti provereni kako ne bi uneli sumnjiv ili nedozvoljen metalni predmet.

Izvor: Večernje novosti

24/02/2015 17:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga