Manjak nastavnika u svetu

09/10/2014 11:57

Manjak nastavnika u svetu

Institut za statistiku Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) je povodom međunarodnog dana učitelja obavio istraživanje i došao do zaključka da će do 2015. godine u svetu nedostajati 1,6 miliona nastavnika osnovnog obrazovanja, a do 2030. još 3,3 miliona predavača biće potrebno u učionicama širom sveta.

U Srbiji će u srednjim školama će do 2030. godine nedostajati 5,1 milion nastavnika, prenosi Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine. Ovi podaci ukazuju na to koliko je bitno ulagati u obrazovanje, a pogotovo u regrutovanje budućih nastavnika, kao i na to koliko smanjen broj nastavnika utiče na ostvarivanje obrazovanja u školama.

Da bi se ovaj problem rešio potrebna su sredstva i solidarnost bogatih zemalja prema siromašnim.

Srbija za obrazovanje izdvaja oko 3,5 procenta iz bruto domaćeg proizvoda, dok Crna Gora, primera radi, izdvaja duplo više.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata obrazovanja su na nedavnoj konferenciji za novinare najavili da će polovinom oktobra održati protestni skup na beogradskom Trgu Nikole Pašića i toga dana obustaviti rad u školama.

Izvor: Press

09/10/2014 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga