Iz Matematičke gimnazije na Kembridž

21/10/2014 16:28

Iz Matematičke gimnazije na Kembridž

Na prvi pogled oni su samo petorica brucoša u uniformama Kembridž Univerziteta. Ipak, to nije sve – oni su došli tamo iz Matematičke gimnazije u Beogradu, i to iz istog odeljenja.

Luka Bojović, Ivan Tanasijević, Đorđe Žikelić, Miloš Stanojević i Andrej Ivašković upisali su ove godine prestižni Triniti koledž za matematičke i tehničke nauke. Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije koju su oni pohađali, ponosno ističe da u ovom trenutku, baš na Kembridžu, studira više od dvadeset đaka ove škole.

Direktor kaže da je prva generacija đaka koji su upisali Kembridž Univerzitet sada već na doktorskim studijama tamo, a da na svakoj godini ima đaka iz ove škole. Oni su na ovaj univerzitet otišli sa pregršt nagrada i medalja i direktor je uveren da će biti među najboljima.

Na Kembridžu postoji tradicija da dekan fakulteta pošalje pismo školi iz koje dolazi student ukoliko je on među najboljima u svojoj generaciji. Tako je direktor dobio pisma dve godine zaredom, jedne godine zaslugom Luke Milićevića, prošle godine zaslugom Igora Spasojevića koji je sada na trećoj godini, a bio je četvrti u klasi kao student matematike. U gimnaziji prate rezultate koje postignu njihovi đaci, koji jednom godišnje tokom nedelje Kembridža gostuju u gimnaziji i prenose svoja iskustva mlađim kolegama.

Direktor je dodao i da sva petorica đaka potiču iz istog odeljenja, što taj razred sigurno čini najboljim u Evropi.

Kako kaže, ne veruje da je u bilo kojoj drugoj školi bilo pet đaka u jednom odeljenju koji su upisali ovaj univerzitet. Đaci matematičke gimnazije studiraju matematiku, fiziku, informatiku i tehniku, a u školi očekuju da će sledeće godine dve maturantkinje koje su ove godine konkurisale, poslati na Kembridž.

Izvor: 24 sata

21/10/2014 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga