Slikar Ljuba Popović u Valjevskoj gimnaziji

29/10/2014 10:29

Slikar Ljuba Popović u Valjevskoj gimnaziji

Najpoznatiji đak Valjevske gimnazije, akademski slikar Ljuba Popović, otkrio je zanimljive činjenice iz svojih srednjoškolskih dana.

U Valjevskoj gimnaziji, povodom 140 godina postojanja, škola je omaž dala akademiku Ljubi Popoviću, čiji portret je postavljen u galeriju portreta pored filozofa Brane Petronijevića, pesnikinje Desanke Maksimović i svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Ovo delo je naslikao još jedan znameniti gimnazijalac, dizajner, arhitekta i karikaturista Dušan Arsenić.

Ljuba je svoj omaž školi dao otkrivajući koja sećanja ima na gimnazijske dane i šta ga je načinilo osobom koja jeste.

On je rekao da je dosta naučio od profesora crtanja Bogdana Bakića, ali da nikad nije imao pet, nego pet minus kod njega. Kaže da je to zato što je sa njim učio Toma Martinović, koga su zvali Foto Toma, a bio je genijalan i niko nije mogao da ga prevaziđe. Nakon što je završio akademiju, Toma se zaposlio u listu “Čik”, a Ljuba se zaposlio u SANU.

Ruski im je predavao Aleksandar Tarakanov, zaljubljenik u rusku literaturu, zbog koga je i zavoleo literaturu. Profesor fizike Dragan Popović, koga su zvali “beli teror”, govorio im je kako je njegov zadatak da ih natera da misle, a da će sve što predaje i onako zaboraviti. Ljuba kaže da je ovo dosta uticalo na njega, a kroz život pamti rečenicu profesorke istorije Kaće Sretenović, “pročitaj samo jednom ali sa razumevanjem”.

Prisetio se i gimnazijskog poslužitelja Makse, koji je bio zadužen za disciplinu. Kada su komunisti uništili kućepazitelje, Makse više nije bilo, ali je pre tridesetak godina Ljuba bez razmišljanja znao da je kuća u kojoj je on živeo pravo mesto za otvaranje Moderne galerije.

Izvor: Blic

29/10/2014 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga