Kako da pokrenete moždane vijuge

07/09/2017 15:55

Kako da pokrenete moždane vijuge

Ukoliko imate problem sa koncentracijom, isprobajte ove savete i poboljšajte pamćenje.

Škola je počela, a uskoro, krenuće i propitivanja, pismeni i kontrolni zadaci. Kako biste osigurali dobru ocenu, pratite ove savete i poboljšajte memoriju i koncentraciju.

Pravilna ishrana

Hrana koju jedete ili ne, igra važnu ulogu kada je pamćenje u pitanju. Sveže povrće je neophodno za zdravu funkciju mozga. Izbegavajte šećer i ugljene hidrate. Kari, celer, karfiol i orasi sadrže antioksidante koji štite mozak i utiču na stvaranje novih nervnih ćelija.

Vežbajte

Fizička aktivnost pokreće mozak i “tera” ga da koristi sav svoj kapacitet. Tokom vežbanja, nervne ćelije ispuštaju proteine koji poboljšavaju kognitivne funkcije, a naročito učenje.

Recite “ne” multitaskingu

Paralelne radnje, iako nikome nisu strane, mogu samo da uspore osobu. Obavljanje više zadataka odjednom čini nas umornijim, a tada smo skloniji greškama. Bolje je zato uraditi jedan posao kako treba, a ne ostaviti nekoliko obaveza dopola završenih.

San

Istraživači sa Harvarda dokazali su da nakon spavanja, um radi lakše jer je mozak “čistiji”. Nespavanje utiče na izmenu nekih gena u našem organizmu i usporava pamćenje i utiče na koncentraciju.

Oprobajte se u novoj veštini

Ukoliko se uključite u neku aktivnost koja je za vas važna, to će stimulisati neurološki sistem, a naposletku, umanjiće rizik od razvoja demencije. Međutim, važno je da novi zadatak koji želite da rešite ili veština koju želite da savladate bude važna za vas, jer će tako te aktivnosti zaokupiti svu vašu pažnju. Rezultat toga jeste popravljanje kognitivnih sposobnosti, odnosno na mentalne procese.

07/09/2017 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga