Predsednik na Velikom školskom času u Šumaricama

21/10/2014 09:58

Predsednik na Velikom školskom času u Šumaricama

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće molebanu u Šumaricama, u Kragujevcu, kod spomenika posvećenog streljanim đacima i profesorima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Nakon molebana, kod spomenika “V-3” održaće se i nacionalna antiratna manifestacija pod nazivom “Veliki školski čas” u znak sećanja na više hiljada nevinih ljudi streljanih u Drugom svetskom ratu.

Ovom manifestacijom Kragujevac svetu šalje poruku da više nikad i nigde ne treba da se ponovi takav zločin koji su počinili fašisti u Drugom svetskom ratu, kad su nemačke okupacione snage streljale hiljade nedužnih muškaraca, žena i dece među kojima su bili i profesori i đaci iz Gimnazije.

U okviru Velikog školskog časa, kraj spomenika “Peto tri” izvešće se muzičko-scenski program iz nekoliko delova. Na programu će biti više od 30 poema i drama domaćih i stranih autora, a izvešće se u znak sećanja na streljane u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu. Izbor delova koji su bili izvedeni na ovoj manifestaciji u protekle tri decenije priredio je kragujevački književnik Vidosav Stevanović.

Streljanje više hiljada civila 20. i 21. oktobra 1941. godine u znak odmazde jedan je od najsurovih zločina koje su nemačke okupacione snage počinile na teritoriji Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu ustanovljeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja koja se zasnivaju na podacima rođenja, kažu da je streljano 2.972 građanina. Od njih je bilo 270 dece, a najmlađi je imao 11 godina.

Od 2011. godine, 21. oktobar je i državni praznik, a Kragujevac ga brojnim manifestacijama u oktobru obeležava i kao poseban datum.

Izvor: Blic

21/10/2014 09:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga