Na današnji dan rođen Pol Sezan

19/01/2017 11:13

Na današnji dan rođen Pol Sezan

Na današnji dan, 19. januara 1839. godine, na jugu Francuske rođen je francuski slikar, jedan od najznačajnijih predstavnika post-impresionalizma u slikarstvu, Pol Sezan.

Rođen je u imućnoj patrijarhalnoj porodici. Stekao je dobro obrazovanje, a u internatu u kom je bio tokom školovanja u gimnaziji koju je upisao 1852. godine, upoznao je Emila Zolu, koji mu je dugo godina kasnije bio veoma blizak prijatelj.

Kada je upisao besplatnu školu crtanja imao je priliku da se susretne sa mnogim umetnicima, a uskoro je bio i veoma hvaljen i poštovan u tim krugovima. Međutim, kako se njegov otac nije slagao sa tim da se on bavi umetnošću, morao je istovremeno da upiše i studije prava.

Pročitajte šta su o prijateljstvu rekli poznati umetnici, naučnici, veliki mislioci…

Seli se u Pariz 1861. godine, kada je konačno dobio odobrenje od oca da se bavi slikarstvom. Želja mu je bila da upiše Akademiju lepih umetnosti u Parizu, ali nije uspeo u toj nameri.

Umesto Akademije, pohađao je školu slikanja i sprijateljio se sa slikarom Kamijem Pisarom, koji je u velikoj meri uticao na njegovo stvaralaštvo.

Godinu dana kasnije u Parizu je otvorio svoj atelje, kako bi se u potpunosti posvetio umetnosti. Tada je upoznao mnoge umetnike tadašnjeg vremena, među kojima su bili i Alfred Sisli, Ogist Renoar i Klod Mone.

Pol Sezan je stvarao u više stilskih perioda, pa se tako mogu izdvojiti mračni period (u Parzu), impresionistički periodu (u okolini Marseja), a posle tofa i konstruktivni period u kom je slikao čuvene pejzaže okoline, među kojima je i delo “Planina Sen-Viktoar”.

Više o životu i stvaralaštvu revolucionarnog slikara koji se smatra jednim od najznačajnijih slikara kraja 19. i početka 20. veka – Pola Sezana – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

19/01/2017 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga