Da li ste čuli za sazvežđe “Kit”?

02/07/2020 17:00

Da li ste čuli za sazvežđe “Kit”?

Mitska neman koju Posejdon šalje u nemoguću misiju, Cetus, sada je četvrto po veličini sažvežđe na našem nebu, a deo je hemisfere gde je sve vezano sa vodu – zajedno sa susedima – sazvežđa Ribe i Vodolije.

Latinski Cetus ili sazvežđe kit je vidljivo početkom jeseni na severnoj, time početkom proleća na južnoj zemljinoj hemisferi. To je četvrto po veličini od poznatih 88 sazvežđa vidljivih sa naše planete. Čuveni Ptolomej Aleksandrijski ga spominje prvi put u drugom veku nove ere. 

Po grčkoj mitologiji Cetus je neman koju bog mora i oluje Posejdon šalje da proguta prelepu princezu Andromedu, jer je načuo da njena lepota prevazilazi sve, pa i lepotu njegovih nimfi. Sva sreća veliki heroj Persej spašava princezu a neman šalje u zvezde, gde ostaje zauvek zarobljena i bezopasna.

Kitova najsjajnija zvezda je promenljiva zvezda Mira ili Deneb Kaitos M77, najsvetlija galaksija Kita, i može se lepo uočiti na noćnom zvezdanom nebu. U sazvežđu se nalazi i Tau Kita, nama najbliža zvezda slična Suncu. 

Deo neba gde se nalazi Kit se naziva i Voda kako se pored sazvežđa nalaze i drugi sinonimi vode – sazvežđe Vodolija i Riba.

02/07/2020 17:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga