Na današnji dan preminuo Vivaldi

28/07/2017 09:17

Na današnji dan preminuo Vivaldi

Na današnji dan, 28. jula 1741. godine, preminuo je jedan od najpoznatijih predstavnika evropske barokne muzike, kompozitor i violinista, Antonio Vivaldi.

Rođen je u Veneciji 4. marta 1678. godine u porodici muzičara. Njegov otac je bio profesionalni violinista, pored koga je i Antonio naučio da svira kako violinu, tako i čembalo i druge instrumente.

Pored muzike, Antonio se u ranom periodu svog života zainteresovao i za religiju, pa je sa 15 godina počeo da uči za sveštenika. Ipak, zbog lošeg zdravlja koje ga je pratilo celog života morao je da napusti sveštenički poziv.

Većinu svojih velikih i do dan danas poznatih dela napisao je u periodu kada je radio kao profesor violine i drugih instrumenata u Domu milosrđa gde se zaposlio sa 25 godina. Međunarodnu slavu stekao je 1716. godine nakon brojnih izvođenja njegovih mnogobrojnih verskih i horskih dela.

U periodu od 1717. do 1721. godine napisao je svoje najznačajnije delo – “Četiri godišnja doba”. Iako je postao poznat, a njegove kompozicije prepoznate kao remek-dela, to mu nije obezbedilo bogatstvo. Umro je u siromaštvu u Beču gde je došao sa ciljem da nađe bolji posao.

Više o životu i delima Antonia Vivaldija pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

28/07/2017 09:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga