Darglav – Grad mrtvih!

01/02/2021 12:23

Darglav – Grad mrtvih!

Postoji mesto na Zemlji koje spletom svojih klimatskih uslova i geografskog položaja, prirodno može da mumifikuje tela. Ova naizgled lepo selo ustvari je selo mrtvih, groblje sa grobnicama u obliku uglavnom nadzemnih kripti, nalik kućicama. Napravljeno je baš ovde u Kavkazu na ovom mestu upravo zbog tih prirodnih uslova koji mogu da mumifikuju…jezivo ali istinito.

Autonomna Republika Severna Osetija – Alanija nalazi se na prelepom severnom Kavkazu koji lepotom svoje prirode i drevnim istorijskim spomenicima  privlači milione turista. Republika Severna Osetija – Alanija zauzima površinu od skoro 8 000 kilometara kvadratnih Kavkaza i broji oko 710 000 stanovnika. Glavni grad republike je Vladikavkaz.

Naziv republike potiče od imena naroda koji je ovde najmnogobrojniji (65%) a to su Oseti, narod iranskog porekla, uglavnom pravoslavne ili paganske veroispovesti. Ime Osetija Rusi su usvojili od gruzijskog naziva Osi (ili Osebi), koje su Gruzini koristili za iranske narode na Kavkazu. Predpostavlja se da je Alani staro ime za isti narod, te da ima isto značenje. 

Alanija je uz ime republike- Severna Osetija, dodato 1994. godine, tokom konflikta između Gruzije i Južne Osetije, kada je Severna Osetija osetila potrebu za dodavanjem starog imena.

Ovo je planinska oblast koja zauzima jedan od lepših delova Kavkaza. Nalazi se severno od Velikog Kavkaza a na jugu je ograničena neverovatno lepim glavnim grebenom Kavkaza. Republika čuva mnoge atrakcije i istorijske spomenike i znamenja. Ali posebno zanimljiva atrakcija je nekropola Dargav.

Darglav se nalazi na desnoj obali reke Gizeldon. Zovu ga i „Gradom mrtvih“, ovo je istorijski spomenik koji se sastoji iz 99 podzemnih, polupodzemnih i nadzemnih kripti koje služe kao porodične grobnice. Mesto gde se nalaze kripte ima posebnu mikroklimu i vetar neprestano duva, što doprinosi prirodnoj mumifikaciji tela. Postoje slučajevi kada je tokom epidemije kuge cela porodica išla da umre u kripti.

Slučajni prolaznik koji ne zna da je reč o nekropoli pomislio bi da se radi o nekom malom planinskom zaseoku sličnih kućica, iz daljine čak deluje šarmantno, a ovo mesto ipak krije nešto jeziviju priču i reritet je ovakvog klimatskog spleta koje učestvuje u mumifikaciji.

01/02/2021 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga