Lekar koji je stvorio najpoznatijeg lika krimi romana

09/07/2018 15:07

Lekar koji je stvorio najpoznatijeg lika krimi romana

Tvorac najpoznatijeg detektiva na svetu Šerloka Holmsa, bio je lekar po profesiji. 

Artur Konan Dojl, doprineo je bogatstvu engleske književnosti kada je svetu podario Holmsa i Votsona.

Nosilac plemićke titule

Engleski pisac, Artur Konan Dojl proslavio se kriminalističkim romanima i započeo detektivsku literaturu, zahvaljujući likovima detektiva Holmsa i njegovog vernog prijatelja, doktora Votsona.

Zbog brojnih zasluga i odbrane interesa Velike Britanije, u drugom Burskom ratu, 1902. godine, nagrađen je plemićkom titulom.

Nakon što je izgubio sina u Prvom svetskom ratu, okrenuo se spiritualizmu.

Okultizam

Tokom perioda spiritualizma u kom se obreo, Dojl piše roman o Profesoru Čelendžeru pod imenom Zemlja magle. Kritičari ističu njegovo najbizarnije delo iz tog perioda, The Coming Of the Fairies iz 1921. godine, napisano na osnovu teorije i fotografija u koje je Dojl ludački verovao. Naime, delo se bazira na postojanju vila i duhova iz Kotingejla. Ovaj roman i zbirka kratkih priča o Šerloku bile su zabranjene u SSSR-u, 1929. godine tokom okultizma.

Zabrana je kasnije ukinuta.

Hudinijev prijatelj

Poznata je činjenica da je Dojl bio blizak prijatelj Harija Hudinija. Reč je o velikom protivniku spiritualizma. Naime, Hudini je sve pristalice ovog pokreta posmatrao kao obične varalice, čak je pokušao i da ih razotkrije.

Dojl je verovao da Hudini poseduje natprirodne moći, što je pokušao da predoči u svom delu Ivica nemogućeg. Kako nije uspeo da ga razuveri, kako je reč isključivo o dobro uvežbanim mađioničarskim trikovima, Hudini je raskinuo ovo prijateljstvo.

Ser Artur Konan Dojl rođen je u Edinburgu 22.maja 1859. godine.

Njegova najpoznatija dela su “Pustolovine Šerloka Holmsa”, “Uspomene Šerloka Holmsa”, “Baskervilski pas”, “Grimizna studija”, “Beli odred”, “Izgubljeni svet”, “Veliki burski rat”, memoarska proza “Uspomene i pustolovine” i druga dela.

Preminuo je 7. jula 1930. godine.

09/07/2018 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga