Na današnji dan preminuo Kralj valcera

03/06/2017 11:13

Na današnji dan preminuo Kralj valcera

Na današnji dan, 3. juna 1899. godine, preminuo je Johan Štraus Mlađi, poznat kao Kralj valcera.

johan-straus-mladjiAustrijski kompozitor i dirigent Johan Štraus Mlađi, svoj talenat za muziku nasledio je od oca – Johana Štrausa, čiju je slavu zasenio svojim radom.

Iako je njegov otac bio protiv toga da se i on bavi muzikom, Johan Štraus Mlađi je krišom učio da svira violinu. Kada je imao 17 godina, njegov otac je napustio porodicu, pa više nije imao razlog za skrivanje svog talenta i interesovanja za muziku.

Počeo je, još kao tinejdžer, da svira po bečkim restoranima, ali je ubrzo oformio svoj orkestar i tako postao konkurencija svom ocu.

Kada je počeo da komponuje kadrile, mazurke i valcere, koje je izvodio sa svojim orkestrom, popularnost je počela da mu raste. Kada je njegov otac umro, ujedinio je svoj orkestar sa očevim i krenuo je na turneju po Poljskoj, Nemačkoj, Rusiji, Austriji, Francuskoj, Engleskoj, Italiji, pa čak i Americi.

Ubrzo je dirigovanje prepustio svojoj braći, kako bi se posvetio komponovanju. Napisao je ukupno 16 opereta, od kojih su najpoznatije “Šišmiš”, “Baron-ciganin”, “Jedna noć u Veneciji”, “Bečka krv”, “Jabuka”. Pored toga, komponovao je 168 valcera, zbog čega je dobio i nadimak Kralj valcera. Najpoznatiji njegov valcer svih vremena je “Na lepom plavom Dunavu“, a pored njega i “Priče iz Bečke šume”, “Bečka krv”, “Jutarnje novine”, “Prolećni zvuci” i “Carski valcer”.

Umro je od upale pluća, 3. juna 1899. godine u Beču.

Više o životu Johana Štrausa Mlađeg pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

03/06/2017 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga