Svetski dan broja Pi

14/03/2017 14:06

Svetski dan broja Pi

Svetski dan broja Pi obeležava se svake godine 14. marta, a ovaj datum je uzet jer se u američkom formatu datuma ovaj dan obeležava se 3.14. – što je i vrednost broja π.

Pi predstavlja odnos između obima kruga i njegovog prečnika. On je iracionalan broj, tako da se cifre nikada ne završavaju niti ponavljaju. Zahvaljujući broju Pi izgrađene su piramide, a otkriven je i Higsov bozon – “Božja čestica”.

Na takmičenju u nabrajanju što većeg broja cifara broja Pi, koje se održava svake godine, Akira Haraguči (69) iz Japana tvrdi da je uspeo da u javnosti izgovori 100.000 cifara za 16 časova i 30 minuta!

Pročitajte više o broju Pi

Svake godine, u okviru obeležavanja Dana broja Pi, održavaju se brojne aktivnosti vezane za ovaj broj, poput paradiranja u krugovima i recitovanja što više njegovih cifara ili jedenje pite, jer se na engleskom jeziku broj Pi i pita izgovaraju na isti način – paj.

Prvu proslavu Dana broja Pi organizovao je 1988. godine Lari Šov u “Eksporatorijumu” u San Francisku gde je radio kao fizičar, kada su osoblje i veći broj ljudi zajedno marširalo oko jednog od muzejskih kružnih prostora i posle toga jeli voćne pite.

14/03/2017 14:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga