Ko je bio Nevil Maskelin?

10/10/2020 14:41

Ko je bio Nevil Maskelin?

Kraljevski astronom čiji smo rođendan slavili 6. oktobra, a rođen je davne 1732. godine.

Nevil Maskelin je bio peti engleski Kraljevki astronom, rođen je u Londonu i pohađao je školu Vestminster. Tokom perioda školovanja se razvilo njegovo pasionirano intresovanje za astronomiju, nakon što je prisustvovao pomračenju Sunca 1748. godine. Naredne godine postaje student na Koledžu Svete Katarine u Kenbridžu gde je i diplomirao kao jedan od najboljih studenata.

Maskelina je angažovalo Kraljevsko društvo (Royal Society) da kao astronom bude deo ekspedicije koja će na Svetoj Jeleni posmatrati tranzit Venere, što bi omogućilo proučavanje udaljenosti Zemlje od Sunca. Kako usled vremenskih nepogodnosti nije uspeo u ovom zadatku, Maskelin je iskoristio putovanje da razvije metod određivanja geografske dužine na osnovu pozicije Meseca. 

Nakon povratka u Englesku predložio je da se proračuni geografskih dužina unapred objavljuju radi lakše navigacije na moru. Predlog je odobren i objavljen je Nautički almanah za 1767. godinu. Maskelin je 1722. godine predložio Kraljevskom društvu eksperiment kasnije poznat kao Schiehallion, koji je sproveo 1774. godine na istoimenoj planeti. Rezultati ovog eksperimenta pomogli su kasnije u proračunima Zemljine gustine.

izvor: Elementarijum

10/10/2020 14:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga