Gradovi koji odolevaju vremenu

22/04/2021 21:38

Gradovi koji odolevaju vremenu

Grad Sarajevo je pre dve godine uvršten na UNESCO listu kreativnih gradova. A kako je objašnjeno, kreativni gradovi pogoduju političkim i društvenim inovacijama i posebno su važni za mlade generacije.

Uz Sarajevo, kao “gradovi filma”, upisani su tada još i Valjadolid (Španija), Potsdam (Nemačka), Mumbaj (Indija) i Velington (Novi Zeland). Mrežu kreativnih gradova čini ukupno 246 gradova, koji kako navodi UNESCO, daju opipljiv, odnosno “konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i delovanje. Gradovi se, kroz svoje opredjeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje su direktno u korist zajednica na gradskom nivou”.

možda vas zanima i koji su to Zaboravljeni gradovi

Na listi UNESCO-a su od skoro i Salzburg (Austrija). Živopisni austrijski grad je možda najpoznatiji kao rodno mesto Mocarta. Njegov stari grad je očuvana vizija barokne arhitekture. Hoi An (Vijetnam) je bio bivša trgovačka luka tokom 16. i 17. veka, a i dalje se vide ostaci spoljnih uticaja, od francusko-kolonijalnih kuća i kineskih hramova do čuvenog japanskog mosta koji se proteže preko reke Thu Bon.

Kito (Ekvador) je jedno od prvih svetskih mesta koje je UNESCO odredio za baštinu, izgrađeno na mestu ruševina Inka visoko u Andima. Jerusalem (Izrael) jedan je od najstarijih gradova na svetu i među najvažnijim verskim mestima. Briž (Belgija) je grad koji je gotovo izbegao Prvi svetski rat, te je relativno neoštećeni.

Među gradovima koje treba poseti, a koji su sačuvani od zaborava su:

Piodao, Portugal

Ovaj grad je smešten u centralnom delu države i poznat je kao jedno od najživopisnijih sela u Portugalu. Ovo selo je klasifikovano kao spomenik od javnog značaja, a u ranom srednjem veku, urbano središte bilo je u Kasal de Piodam, u dolini koja se nalazila u blizini sadašnjeg sela. Nakon što je na tom mestu izgrađena opatija, koja do danas nije sačuvana, naselje je preseljeno. Stanovnici su naselili prostor na južnoj padini planine, verovatno oko 15. veka. Tamo su izgradili ovo lepo planinsko selo.

Čivita di Banjoređo, Italija

Srednjovekovno naselje Čivita di Banjoređo se nalazi na visokoj i strmoj steni u blizini grada Banjoređo. Ranije su ova dva mesta činila celinu, ali ih je u 18. veku razdvojio snažan zemljotres. Dok su stari most u Drugom svetskom ratu uništili nacisti. Danas ova dva mesta spaja most dužine 366 metara, koji se prostire iznad kanjona.

pročitajte još i Koji su to najuticajniji gradovi u istoriji?

Alberobelo, Italija

Gradić nalik postojbini hobita, nalazi se u pokrajini Apulija. Bele, krečnjačke strukture, bez maltera, krovovi konusnog oblika i uzani kaldrmisani putevi… Ovde su počeli da se naseljavaju ljudi pre oko 100 godina, ali se veruje da su za karakterističa arhitektonski stil zaslužni Grci. Oni su su se masovno doselili u Italiju, za vreme kolonizacije, u periodu između 8. i 5. veka p. n. e. Arheolozi povezuju građevine sa tolosima, grčkim grobnicama, jer su one imale slične krovove.

Fenghuang, Kina

Grad koji je odoleo savremenom dobu. Fenghuang izgleda onako kako je izgledao u danima dinastije Ming, koja je vladala od 1368. do 1644. Godine. U ovom gradu se, još uvek, nalaze: prastare kuće, njih oko 200, uske ulice, misteriozni prolazi, drevni bunari, hramovi, jedinstveni mostovi…

Dinan, Francuska

Dinan se nalazi na severozapadnom delu Francuske na poluostrvu Bretanji. Šarmantni srednjovekovni gradić očuvao je arhitekturu još iz 13. Veka, a mnogi ga smatraju najatraktivnijim i najbolje očuvanim starim gradom Bretanje.

saznajte još i koji su to Izgubljeni gradovi

Kuenka, Španija

Smešten je na strmim planinskim padinama, s pogledom na klisuru reka Hukar i Huekar. Nalazi se na oko 170 km istočno od Madrida. Kuenka predstavlja primer dobro očuvanog srednjovekovnog utvrđenja koje su sagradili Mavri u 8. Veku. Imao je i muslimanske i hrišćanske vladare.

 

 

22/04/2021 21:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga